Χωρίς τέλος η κοροϊδία για τον τυφλό μαθητή που θέλει να σπουδάσει Φυσική στο ΑΠΘ

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς του τυφλού αριστούχου μαθητή από τη Θεσσαλονίκη, Αργύρη Κουμτζή, να σπουδάσει στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, προοπτική που του αρνήθηκαν οι καθηγητές του τμήματος εξαιτίας της απώλειας της όρασης του!

 

Χθες, ο πρύτανης του ΑΠΘ κάλεσε σε συνάντηση στο κτίριο διοίκησης του ιδρύματος, τον μαθητή, τον πατέρα του και τον δήμαρχο Συκεών-Νεάπολης Σίμο Δανιηλίδη. Επίσης, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Κωνσταντίνος Χρυσάφης και ο δάσκαλος φυσικής του μαθητή, Κώστας Βουρλιάς.

 

Δυστυχώς και τα τρία ασανσέρ του κτιρίου ήταν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα ο τυφλός μαθητής και ο πατέρας του (ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όρασης) να ανέβουν τους επτά ορόφους με τις σκάλες και με τη βοήθεια του λευκού μπαστουνιού τους! Τελικά, έφτασαν στο γραφείο του κ. Μυλόπουλου, ο οποίος εμφανίστηκε στο ραντεβού που ζήτησε ο ίδιος με ημίωρη καθυστέρηση.

 

Πατέρας και γιος, άκουσαν με έκπληξη τη λύση που τους πρότεινε ο (για μερικές εβδομάδες ακόμη) πρύτανης του ιδρύματος. Δηλαδή, να περάσει από το… παράθυρο στο τμήμα Φυσικής και όχι από την κεντρική είσοδο, όπως όλοι οι φοιτητές. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μυλόπουλος πρότεινε στον μαθητή να σπουδάσει στο Τμήμα Μαθηματικών, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικοί με το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει και στη συνέχεια να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε θεωρητικό κλάδο της Φυσικής! Σίγουρα, ο μαθητής δεν ήταν αυτό που περίμενε να ακούσει.

 

“Τους υπενθύμισα ότι άλλοι τυφλοί φοιτητές σπουδάζουν σε αντίστοιχα τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων. Και πήρα την απάντηση ότι οι καθηγητές των συγκεκριμένων ιδρυμάτων περνούν… χαριστικά τα μαθήματα σε αυτούς τους τυφλούς μαθητές. Τότε, ο Αργύρης γύρισε και είπε στους κυρίους Μυλόπουλο και Χρυσάφη πως δεν θέλει χάρες, ότι θα περνά με την αξία του τα μαθήματα και αν δεν αξίζει να περάσει, τότε να τον κόβουν”, είπε στο radio1d.gr ο κ. Δανιηλίδης, μεταφέροντας ένα μέρος του διαλόγου κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

 

Καθώς, η λύση της φοίτησης στο τμήμα Μαθηματικών δεν άρεσε στον αριστούχο μαθητή, τότε του προτάθηκε να παρακολουθεί άτυπα τα μαθήματα του τμήματος Φυσικής μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενη από καθηγητές του Τμήματος Φυσικής, στην οποία θα συμμετάσχει και ο καθηγητής του Αργύρη Κουμτζή στο σχολείο, Κώστας Βουρλιάς, με σκοπό να εξειδικεύσει τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει το πανεπιστήμιο σε υποδομές, εξοπλισμό, τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον μαθητή να παρακολουθήσει τα εργαστηριακά μαθήματα. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής ο Πρύτανης του ΑΠΘ δεσμεύτηκε ότι προωθήσει αίτημα στον υπουργό Παιδείας, ώστε να καλυφθούν από την Πολιτεία οι σχετικές δαπάνες, στις οποίες δεσμεύτηκε να συνδράμει και ο κ. Δανιηλίδης. “Πρόκειται για μερικές χιλιάδες ευρώ. Κανένα μεγάλο και δυσθεώρητο ποσό”, είπε ο δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης. 

 

Επισημαίνεται η “εκκωφαντική απουσία” του υπουργείου Παιδείας. Ο πρώην υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος είχε υποσχεθεί -τον περασμένο Φεβρουάριο- συνολική λύση για όλα τα πανεπιστήμια, με αφορμή το θέμα του Αργύρη. Φυσικά, δεν έγινε το παραμικρό. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, η οποία παρακολουθεί από τη θέση του κομπάρσου κι όχι του πρωταγωνιστή, την υπόθεση.  

 

του Άγγελου Αγγελίδη,

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr