Διεκδίκησε τέσσερα διατηρητέα, πήρε ένα και αυτό καμένο ο Δ. Θεσσαλονίκης

Τέσσερα διατηρητέα κτήρια στην Ανω Πόλη διεκδίκησε να περιέλθουν στην κατοχή του από το 2012 ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το κράτος του παραχώρησε μόλις ένα και αυτό μάλιστα είχε από το 2009 καταστραφεί μετά από πυρκαγιά.

 

Το θέμα της διεκδίκησης των διατηρητέων κτηρίων ήρθε στην επικαιρότητα μετά από τη δημοπράτηση του κτηρίου επί της οδού Θεοφίλου στην Ανω Πόλη από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Είναι ένα από τα τέσσερα διατηρητέα που είχε διεκδικήσει η δημοτική αρχή από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, ο δήμος Θεσσαλονίκης, με έγγραφο του στις 13 Φεβρουαρίου του 2012 προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, «ζητούσε να του παραχωρηθούν τέσσερα διατηρητέα κτήρια στην Ανω Πόλη, με ταυτόχρονη ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης σε ιδρύματα, φορείς και συλλόγους στους οποίους είχαν παραχωρηθεί, με την 1509/ 1999 κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης, διότι εξέλειπαν οι λόγοι της παραχώρησης».

Τα τέσσερα διατηρητέα ήταν επί της οδού Σαχτούρη 34α, επί της οδού Θεοφίλου 13 (που έχει ήδη βγει στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ), επί της οδού Αχιλλέως 9 και επί της οδού Γοργούς 11. Οπως είπε στη Voria.gr ο κ. Κουράκης από την πλευρά της Πολιτείας απάντηση είχαν μόνο για το διατηρητέο της οδού Γοργούς και όχι για τα υπόλοιπα τρία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, «από τα παραπάνω, το μεν διατηρητέο της οδού Θεοφίλου 13, αποδόθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με τις δρομολογούμενες εξελίξεις που ελπίζουμε να ακυρώσουμε και το διατηρητέο επί της οδού Γοργούς παραχωρήθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Πέτρου Αλιβιζάτου».

«Μας παραχωρήθηκε για 20 χρόνια με την προϋπόθεση να κάνουμε εργασίες αναστήλωσης» τόνισε.
Σημειώνεται όμως ότι εν λόγω κτήριο το Δεκέμβριο του 2009 μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε έχει καταστραφεί και από τότε παραμένει κλειστό, καθώς δεν είναι επισκέψιμο. Ο δήμος έχει περιφράξει το κτήριο προκειμένου να μην γίνει εστία μόλυνσης.

Η δημοτική αρχή σκοπεύει να αποκαταστήσει πιθανότατα στην επόμενη προγραμματική περίοδο και να το αξιοποιήσει για πολιτιστικές χρήσεις.

 

Πηγή: ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ