Ψηφιακή αφίσα τεραστίων διαστάσεων θα “ντύσει” δημοτικό κτίριο (ΦΩΤΟ)

Παρέα στη… Μέρι Πόπινς, στο γιγάντιο άνθρωπο με τη Γη για κεφάλι και στο κορίτσι με τον φοίνικα, τρία γνωστά γκράφιτι που κοσμούν κτίρια της Θεσσαλονίκης, θα κάνει σύντομα ένα ακόμη έργο τέχνης.

 

Η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά ο τοίχος δεν θα σχεδιαστεί απευθείας από γκραφιτάδες αλλά θα “ντυθεί” μ’ ένα γιγάντιο εκτυπωμένο μουσαμά, wallster (wall και poster), καλύπτοντας επιφάνεια που ξεπερνά τα 100 τετραγωνικά μέτρα.

 

Πρόκειται για ψηφιακή street art που έφτασε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της καινοτόμου εταιρίας Artifesto. Η τεχνοτροπία, με διαστάσεις 9 μέτρα πλάτος και 12,4 μέτρα ύψος, θα τοποθετηθεί μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο στο κτίριο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του κεντρικού Δήμου, που βρίσκεται επί της οδού Μοναστηρίου 53-55, και θα έχει ως θέμα “Νερό – Πολύτιμο Αγαθό”.

Είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό κτίριο θα “στολιστεί” με μια τέτοια αφίσα. Στην ουσία πρόκειται για εκτυπωμένο μουσαμά, ύψιστης ποιότητας και αντοχής που μπορεί να αποτυπώσει με τον πλέον παραστατικό τρόπο τα έργα των καλλιτεχνών. Η διάρκεια ζωής του wallster κυμαίνεται από τρία έως πέντε χρόνια και καθορίζεται από το πόσο εκτεθειμένος είναι ο τοίχος σε διαβρωτικούς παράγοντες, με βασικότερο την έκθεσή του στον ήλιο.

Για να αναδειχτεί το έργο, το οποίο θα καλύψει τον τοίχο του κτιρίου που παραχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προκηρύχτηκε από την εταιρία διαγωνισμός με θέμα το νερό. Ήδη κατατέθηκαν 82 έργα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες που εργάστηκαν πυρετωδώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στα μέσα Αυγούστου μια κριτική επιτροπή της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού θα επιλέξει τα επικρατέστερα.

Τα έργα που θα περάσουν στον β’ γύρο του διαγωνισμού από την κριτική επιτροπή θα τεθούν σε ψηφοφορία μέσω των social media. Με τον τρόπο αυτό, ο κόσμος θα επιλέξει τον νικητή και το έργο που θα αλλάξει μια γωνιά της Θεσσαλονίκης.