ΕΕΘ: Να κηρυχθεί «άγονη γραμμή» η Θεσσαλονίκη

Την ακτοπλοϊκή απομόνωση της θεσσαλονίκης επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΕΘ) με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την κατάργηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θεσσαλονίκης – Λήμνου οι οποίες «απλώς επιβεβαιώνουν την πλήρη απαξίωση της θεσσαλονίκης στο πεδίο της επιβατηγού ναυτιλίας».

 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΕΕΘ, «το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας συνδέεται, πλέον, ακτοπλοϊκά μόνο με ορισμένα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα. Στην ουσία το επιβατικό λιμάνι της θεσσαλονίκης είναι “μαύρη τρύπα” στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας. Στην ουσία δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΕΘ, «έφτασε η ώρα η Πολιτεία να δει την υπόθεση του επιβατικού λιμανιού της θεσσαλονίκης με άλλο μάτι και διαφορετικό πνεύμα. Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις της θεσσαλονίκης θα πρέπει να στηριχθούν και να υποστηριχθούν, ακόμη και με την ανακήρυξη της θεσσαλονίκης ως άγονης γραμμής, σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα. Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν μπορεί ούτε να κωφεύει ούτε να επικαλείται την ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτε να μένει στον τύπο του νόμου. Οφείλει να λύσει το πρόβλημα με βάση τη δυναμική της Βορείου Ελλάδος και την προοπτική να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι Βαλκάνιοι επισκέπτες και τουρίστες, που θέλουν να ταξιδέψουν στο Βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες, αλλά γνωρίζουν ότι σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό μέσω θεσσαλονίκης».