Ελληνικοί χοροί από… αυστριακούς στη “σκιά” του Λευκού Πύργου (Φωτογραφίες)

“Γεια σου Ελλάδα!” αναφώνησαν δέκα αυστριακοί και αυστριακές (εκ των οποίων μία τουρκικής καταγωγής) κρατώντας τα χέρια τους ψηλά, προς τον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

 

Μόλις είχαν ολοκληρώσει τον καλαματιανό χορό, στη σκιά του Λευκού Πύργου. Ντυμένοι όλοι και όλες στα λευκά, οι αυστριακοί γύρισαν ένα μικρό βίντεο με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ως ανάμνηση της επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Και επέλεξαν να το κάνουν κάτω από το σύμβολο της Θεσσαλονίκης.

Πριν από μερικές μέρες, οι περιπατητές της παραλίας είδαν μία μικρή ομάδα τουριστών να αποβιβάζεται από ένα λεωφορείο. Ντυμένοι όλοι στα λευκά, θεώρησαν πως πρόκειται για φωτογράφηση γάμου. Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη, όταν είδαν μία μικροφωνική εγκατάσταση να παίζει παραδοσιακούς χορούς και την ομάδα να πιάνεται χέρι – χέρι και να αρχίζει να χορεύει. Τα παλαμάκια των περιπατητών συνόδευαν τον χορό των Αυστριακών, οι οποίοι έδειχναν να το διασκεδάζουν απίστευτα.

Πρόκειται για τα μέλη του χορευτικού και πολιτιστικού συλλόγου Βιέννης “Ο Βρακάς”, τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα για να χορέψουν στις εκδηλώσεις της ενορίας του Προφήτη Ηλία, στο Παλιό Αγιονέρι Κιλκίς. “Η ομάδα αποτελείται από 40 άντρες και γυναίκες, εκ των οποίων οι 22 χόρεψαν στις εκδηλώσεις. Ήταν η δεύτερη φορά που ήρθαμε στην Ελλάδα και στο Παλιό Αγιονέρι καλεσμένοι της ενορίας”, δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου και χοροδιδάσκαλος, Λάμπης Σαπχαζίδης. Όπως είπε, παρουσίασαν ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από την Αυστρία μέχρι την Ελλάδα. “Ξεκινήσαμε με χορούς από την Αυστρία, φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές στολές. Περάσαμε στην Ιταλία και τη Μεγάλη Ελλάδα και καταλήξαμε στην ‘μητέρα’ Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Τα μέλη του συλλόγου έρχονται για πολλά χρόνια διακοπές στην Ελλάδα και είχαν πάντα την επιθυμία να μάθουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Έτσι, γράφτηκαν στο σύλλογο και με τις οδηγίες του κ. Σαπχαζίδη έμαθαν να χορεύουν κρητικά, ποντιακά, θρακιώτικα, νησιώτικα και άλλους ελληνικούς χορούς. Και μάλιστα, το κάνουν με απίστευτο κέφι και με πολλή καλή διάθεση. Ο κ. Σαπχαζίδης σκέφτηκε να γυρίσει ένα μικρό βίντεο με θέμα την εκδρομή στην Ελλάδα, όπου έμειναν για μία εβδομάδα και αναχώρησαν χθες για τη πατρίδα τους. Το βίντεο αρχίζει με πλάνα από τον σύλλογο στη Βιέννη και ολοκληρώνεται με τον χορό στον Λευκό Πύργο. Γι’ αυτό άλλωστε και η χθεσινή παρουσία τους (η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη) στο σύμβολο της Θεσσαλονίκης. “Είναι όλοι τους φιλέλληνες. Τους αρέσει καθετί ελληνικό. Σχεδόν έχουν μάθει τη γλώσσα και έχουν αποκτήσει πολλούς φίλους στην Ελλάδα”, είπε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Ωστόσο, αυτή που έκλεψε τη παράσταση ήταν η Σιμπέλ. Μία όμορφη νεαρή αυστριακή, η οποία έλκει τη καταγωγή της από τη Τουρκία. Γνώρισε τον κ. Σαπχαζίδη πέρυσι τον Σεπτέμβριο στη Ζάκυνθο και όταν επέστρεψε Βιέννη γράφτηκε στο σύλλογο. “Όταν χορεύω ελληνικούς χορούς, αισθάνομαι πολύ οικεία. Σα το σπίτι μου. Ξέρω αλλά δεν χορεύω τουρκικούς χορούς. Ωστόσο, έμαθα ελληνικούς. Άλλωστε, οι δύο λαοί έχουν τόσα κοινά”, είπε η νεαρή αυστριακή. Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και έμεινε πραγματικά εντυπωσιασμένη από την ομορφιά της πόλης και τη φιλοξενία των κατοίκων της.