Ο Σαμαράς και η ΔΕΘ

Τρεις εβδομάδες απομένουν από τα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και μέσα στο κατακαλόκαιρο τα κομματικά και συνδικαλιστικά επιτελεία σχεδιάζουν τις κινήσεις τους.

 

Οι πληροφορίες (οι οποίες κάθε χρόνο αναπαράγονται) ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θα παραστεί στα εγκαίνια διαψεύδονται. “Η παρουσία του θα είναι το ίδιο διακριτική, όσο ήταν και τις προηγούμενες χρονιές”, είπαν στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς ακόμη να έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα της επίσκεψης, εικάζεται ότι ο κ. Σαμαράς θα φτάσει το πρωινό του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα μεταβεί σε μικρό περίπτερο της ΔΕΘ όπου θα μιλήσεις σε φορείς, θα τελέσει τα εγκαίνια, θα κάνει μία μικρή περιοδεία στην Έκθεση, θα αποσυρθεί στο Μακεδονία Παλάς όπου θα έχει συναντήσεις με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες και θα αναχωρήσει το απόγευμα για την Αθήνα. Ίσως να ενταχθεί στο πρόγραμμα και μία επίσκεψη, αλλά αυτό θα αποφασιστεί κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή.

 

Η ομιλία του θα έχει έντονο πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα. Σε ότι αφορά το πρώτο κομμάτι, αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι σε όλα τα θέματα. Ο οικονομικός χαρακτήρας της ομιλίας θα καθοριστεί κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή καθώς από 2- 5 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει η συνάντηση των ελλήνων υπουργών με τα στελέχη της τρόικας στο Παρίσι. Αν πάει καλά, τότε ο κ. Σαμαράς θεωρείται πως θα χρησιμοποιήσει το βήμα της 79ης ΔΕΘ για να πει ότι η χώρα μπαίνει σε φάση σταδιακής απαγκίστρωσης από τη τρόικα.

 

Η 79η ΔΕΘ, με τίτλο “το παιχνίδι… συνεχίζεται!!!”, θα παραμείνει ανοικτή έως τη Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου. Τα σημαντικά αυξημένα εκθεσιακά μεγέθη, ποσοτικά και ποιοτικά, της προηγούμενης διοργάνωσης,  ανέδειξαν το νέο αναπτυξιακό στίγμα της Έκθεσης και τις προοπτικές για το μέλλον,  δίνοντας παράλληλα ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της φετινής διοργάνωσης. Διατηρώντας τους βασικούς άξονες της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας επιστρέφει στον εμπορικό και διεθνή της χαρακτήρα, με έμφαση στην ανάδειξη και ανάπτυξη των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. 

 

Ο συνδυασμός του εμπορικού και επιχειρηματικού περιεχομένου της 79ης ΔΕΘ  με το διευρυμένο και πολυποίκιλο πρόγραμμα ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που φιλοξενεί η HELEXPO θα προσδώσουν την απαραίτητη δυναμική μιας πολυδιάστατης διοργάνωσης, μιας μεγάλης γιορτής στην οποία θα συμμετέχει όλη η πόλη και όχι μόνο.  Η διεθνής εμπορική ακτινοβολία και αποτελεσματικότητα της HELEXPO, συνθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα, στον ιστορικά και γεωγραφικά ενιαίο, οικονομικό χώρο των Βαλκανίων, της Παρευξείνιας Ζώνης και της ανατολικής Μεσογείου.

 

Πέρα από το εργοστάσιο σοκολάτας, η 79η ΔΕΘ παρουσιάζει και φέτος ξεχωριστούς τομείς όπως:

 

  • «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»
  • «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, Hi- Tech, i-Gaming»
  • «ΔΟΜΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
  • «ΒΙΒΛΙΟ»
  • «Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα»
  • «Ενέργεια &  Δόμηση»
  • «Αυτοκίνητο»
  • «Farma  – Αγροτικός Τομέας»
  • «Αθλητισμός»
  • «Διεθνείς Συμμετοχές»

 

Με περισσότερους από 190.000 επισκέπτες στην προηγούμενη διοργάνωση και αυξημένο  τον εκθεσιακό χώρο κατά 40% συγκριτικά με την 78η ΔΕΘ, φιλοδοξεί και φέτος  από τις 06 έως τις 14 Σεπτεμβρίου να γίνει το απόλυτο σημείο αναφοράς… ακόμα μεγαλύτερη και πιο ελκυστική.

 

Ανοιχτό παραμένει το πρόγραμμα της επίσκεψης των περισσοτέρων αρχηγών των κομμάτων στην 79η ΔΕΘ. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ακολουθήσει το περυσινό πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, θα μιλήσει το βράδυ του Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” και το μεσημέρι της Κυριακής θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να επισκεφτεί την ΔΕΘ την πρώτη Κυριακή της λειτουργίας της, όπως έκανε και πέρυσι. Με αυτό το τρόπο θέλει να δείξει ότι εφόσον το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ ανήκει παραδοσιακά στη κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικός εταίρος, τότε δικαιούται τη μία από τις δύο μέρες! Οι υπόλοιποι αρχηγοί δεν έχουν ενημερώσει ακόμη τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo για το πότε θα κάνουν την επίσκεψή τους. Πάντως, εκτιμάται ότι όλοι θα περάσουν μία βόλτα από τα περίπτερα.

 

Την ίδια ώρα, επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα εργατικά συνδικάτα. Μπορεί η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην 79η ΔΕΘ να είναι ολιγόωρη και ο ίδιος να έχει αναχωρήσει για Αθήνα το απόγευμα του Σαββάτου, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ προγραμματίζουν για το βράδυ της ίδιας μέρας συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στη κυβερνητική οικονομική πολιτική. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση περπατά σε ένα λανθασμένο μονοπάτι στο συγκεκριμένο τομέα και καλούν τον κόσμο, τους εργάτες και τους ανέργους, να στηρίξουν μαζικά τις κινητοποιήσεις. Βέβαια, όταν θα βρίσκονται μπροστά από την πύλη της ΔΕΘ στην ΧΑΝΘ φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα είναι μέσα στους χώρους της Έκθεσης για να τα ακούσει. Να σημειωθεί ότι και στην αστυνομία γίνονται συσκέψεις για τα μέτρα προστασίας το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της Έκθεσης.

 

ΤΟΠΟΣ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΑΡΞΗ: 6/9/2014

ΛΗΞΗ: 14/9/2014

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ: 16:00-22:00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ: 10:00-22:00

 

ΕΙΣΟΔΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/9: 3,00€

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/9: 5,00€

ΔΕΥΤΕΡΑ 8/9-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/9: 3,00€

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/9-ΚΥΡΙΑΚΗ 14/9: 5,00€

Οικογενειακό Εισιτήριο στη τιμή των 10€.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ: 3,00€  (Ολη τη διαρκεια)