Τσιμισκή: Καφέ… ανάπτυξη

Οδός Τσιμισκή. Ο γνωστότερος, δημοφιλέστερος και ακριβότερος εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης μοιάζει να υφίσταται τελευταία αλλοιώσεις στον… χαρακτήρα του, αφού η κρίση άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα σε κάθε λογής καφέ, coffee stands, γωνιές τροφίμων, αρτοζαχαροπλαστεία.

 

Σε απόσταση μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων έχουν ξεφυτρώσει 30 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τον καφέ σε πρώτο πλάνο, που επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη του Θεσσαλονικιού για το δημοφιλές ρόφημα.

Φραπέ, ελληνικός, εσπρέσο και καπουτσίνο κερδίζουν μέρα με τη μέρα έδαφος έναντι των ενδυμάτων και των υποδημάτων, που έχουν δεχθεί το πλήγμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο.

Ετσι, οι νέες επιχειρήσεις περιστρέφονται στην πλειονότητά τους γύρω από τον καφέ, με συνήθη συνοδεία σνακ, σάντουιτς, hot dog, θεσσαλονικιώτικη μπουγάτσα και τυρόπιτα, γεγονός που έχει καταστήσει την επιχειρηματικότητα του καφέ τη νέα καυτή τάση στην Τσιμισκή.

Ο δρόμος έχει αποκτήσει καφέ… χρώμα, σχολιάζουν οι έμποροι και αναπολούν το παρελθόν, όταν η παρουσία τέτοιων καταστημάτων στην Τσιμισκή ήταν δακτυλοδεικτουμενη.

«Εκεί όπου κλείνει ένα εμπορικό κατάστημα ανοίγουν δυο-τρία καφέ» σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, που θεωρούν πάντως ότι οι εν λόγω προσπάθειες θα αποδειχθούν βραχύβιες.

Η στροφή αυτή, ωστόσο, έχει τις συνέπειές της και στην κτηματαγορά, αφού όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον για τις εμπορικές μισθώσεις αφορά τέτοιου είδους καταστήματα, με τη σχετική ζήτηση να βαίνει αυξανόμενη και δη νια όσα μαγαζιά-γωνία υπάρχουν στην Τσιμισκή.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι μεσίτες που εκτιμούν ότι κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά στο μέλλον, μπορεί η αναλογία καφέ και εμπορικών καταστημάτωννα φτάσει στο 50%-50%.

 

Πηγή: Δημοκρατία