Φεστιβάλ τατουάζ στη Θεσσαλονίκη

Το τατουάζ είναι μία ευρασιατική πρακτική, γνωστή τουλάχιστον από τη νεολιθική εποχή. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1991, ο Helmut και η Erika Simon, ένα ζευγάρι που συμμετείχε στην ορειβατική αποστολή της Νυρεμβέργης στο Ötztal των Άλπεων, σε ύψος 3.200 μέτρων ανακάλυψε το πτώμα ενός άνδρα, το ανώτερο μέρος του οποίου προεξείχε από τον παγετώνα. “Βάπτισαν” τον άντρα, Ότζι.

 

Φορούσε παπούτσια από δέρμα προβάτου και αγελάδας, περικνήμια από δέρμα κατσίκας και καπέλο από γούνα αρκούδας. Ο Ότζι είχε μαζί του και ένα στρώμα ή κάπα από χόρτα, είτε για να κοιμάται πάνω του ή για να τον προστατεύει απ’ τη βροχή. Ο αρχαίος βοσκός είχε και μερικά τατουάζ! Είναι η πρώτη καταγραφή τατουάζ σε ανθρώπινο κορμί.

 

Η πρακτική της δερματοστιξίας χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλες τις φυλές που έζησαν στη γη. Πλέον, αποτελεί πραγματική επιστήμη που έχει τα δικά της συνέδρια. Το επόμενο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το  “ThessalonInk Thessaloniki Tattoo Convention”, το οποίο φιλοδοξεί να αφήσει το δικό του στίγμα στον παγκόσμιο χάρτη του τατουάζ.

 

Είναι ένας παγκόσμιος θεσμός που εδώ και χρόνια δίνει το παλμό στην tattoo κοινότητα και είναι η αρχή για να αποτελέσει το νέο τόπο συνάντησης για όσους αγαπούν την δερματοστιξία και την κουλτούρα γύρω από αυτήν, καθιστώντας την πόλη έναν ακόμα σπουδαίο πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Στόχος είναι, το ThessalonInk να γίνει ένας τόπος συνάντησης όλων- όχι μόνο όσων ασχολούνται με τα τατουάζ, αλλά και με όσους θέλουν να ανακαλύψουν την καλλιτεχνική του διάσταση, γνωρίζοντας από κοντά σπουδαίους tattoo artists αλλά και graffity artists από την Ελλάδα και τον κόσμο, και όσα βρίσκονται γύρω από το tattoo (τέχνη, μoυσική κ.α.)

 

Στο πανέμορφο χώρο του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης οι επισκέπτες θα δουν από κοντά τους καλύτερους Έλληνες και ξένους tattoo artists εν δράσει, θα μάθουν τα μυστικά της τέχνης τους, και θα ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα κουβαλούν μαζί τους μέχρι την επόμενη συνάντηση. Μεγάλοι αλλά και μικροί, θα γίνουν ένα με τον παλμό του φεστιβάλ μέσα από συναυλίες, διαγωνισμούς, graffiti shows, αλλά και πλήθος παράλληλων θεμάτων και θεαμάτων γύρω από το tattoo.

 

Το ThessalonInk της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να γίνει το ετήσιο καθιερωμένο ραντεβού όλων όσων ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τα τατουάζ. Και δεν σταματά εκεί- ο στόχος είναι να δημιουργήσει μια διαδραστικότητα με το κοινό και να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση όλο το χρόνο, μέχρι το επόμενο ραντεβού. Πληροφορίες και υλικό θα είναι διαθέσιμα μέσα από τα social media συνεχώς για να μην σταματά η ανταλλαγή ιδεών και το παιχνίδι με το κοινό.

 

Οι γοργόνες, τα πλάσματα με τη μορφή γυναίκας από τον κορμό και πάνω και ψαριού από τον κορμό και κάτω, έχουν πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες παραμύθια, ταινίες, αλλά και πίνακες. Η Θεσσαλονίκη έχει μια ιδιαίτερη σχέση με αυτόν τον μύθο. Θεσσαλονίκη λεγόταν η αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου που μετά το θάνατό της έγινε γοργόνα. Ζούσε στο Αιγαίο Πέλαγος και όποτε συναντούσε ένα πλοίο ρωτούσε τους ναυτικούς: «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;». Αν οι ναυτικοί έδιναν τη σωστή απάντηση, της έλεγαν δηλαδή «Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει», η γοργόνα χαιρόταν τόσο πολύ, που ηρεμούσε τα νερά και τους ευχόταν καλό ταξίδι. Αν όμως οι ναυτικοί έδιναν οποιαδήποτε άλλη απάντηση, η Θεσσαλονίκη οργιζόταν, σήκωνε κύματα και βούλιαζε τα καράβια.

 

Την γοργόνα λοιπόν χρησιμοποιεί το ThessalonInk- Τhessaloniki Tattoo Convention ως λογότυπο και σύμβολο κρατώντας το παρελθόν του μύθου και φέρνοντάς το στο σήμερα, ανάμεσα σε μελάνια, μουσικές και τέχνη. Το ThessalonInk ετοιμάζεται να ξεσηκώσει κύματα δημιουργίας!