Επίσκεψη και δηλώσεις Στ. Θεοδωράκη στην 79η ΔΕΘ

Για «σπασμωδικές ενέργειες» της κυβέρνησης στο θέμα του ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την επίσκεψη του στην 79η ΔΕΘ.

«Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι κάτι που πρέπει να συμβεί με κάποιους συγκεκριμένους όρους και έχει συμβεί και σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να συζητηθεί . Η προχειρότητα όμως με την οποία γίνεται μας κάνει να είμαστε όλοι επιφυλακτικοί» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε : «Περιμένουμε να δούμε και τις τελικές ρυθμίσεις». Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρέπεμψε στις φορολογικές, μεταξύ άλλων, προτάσεις που θα παρουσιάσει το Ποτάμι, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι τα δύο θέματα είναι «ασύνδετα» και ότι το Ποτάμι, «αν και δεν έχει βουλευτές, θα τοποθετηθεί στο θέμα της Προεδρικής εκλογής σε σχέση με το προτεινόμενο πρόσωπο».

«Για μένα δεν μπαίνει ζήτημα εκλογές, ή όχι εκλογές. Μπαίνει ζήτημα καλός Πρόεδρος, ή κακός Πρόεδρος» είπε και συνέχισε: «΄Αλλη η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλη η συζήτηση για το εάν πρέπει αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει, ή όχι». «Διαφωνώ με τη χρήση των θεσμών, εις βάρος των θεσμών. Ο Πρόεδρος είναι ο συνδετικός κρίκος της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε:

«Και η οπτική της κυβέρνησης και η οπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να το πω με το όνομα του, η οπτική του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου και του κ. Τσίπρα είναι για άλλη μια φορά λάθος. Δεν ψηφίζουμε αυτή τη στιγμή, εννοώ όταν θα έρθει η ώρα, αν θα γίνουν εκλογές, ή όχι. Ψηφίζουμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για τις ζυμώσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι για το «Ποτάμι» ο διάλογος «πρέπει να είναι συνεχής με όλους τους πολιτικούς χώρους που σέβονται τη δημοκρατία, για μικρά και μεγάλα πράγματα», ωστόσο πρόσθεσε : «Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, αυτή τη χρονική συγκυρία, είναι να κάνουμε διάλογο για να σώσουμε τη χώρα. Δεν είναι να κάνουμε διάλογο για να σώσουμε τα παλιά κόμματα, ή τους μαθουσάλες της πολιτικής». Σε σχετική ερώτηση για βουλευτές άλλων κομμάτων που διάκεινται φιλικά προς το κόμμα του ξεκαθάρισε : «Ένα κόμμα που δεν έχει κατέβει στις εθνικές εκλογές, δε δικαιούται να έχει βουλευτές».