ΟΑΣΘ: Πρεμιέρα αυξήσεων με αντιδράσεις

Δεν θα είναι ανέφελη η πρεμιέρα των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ. Κόμματα της αριστεράς, δίκτυα ανέργων και συλλογικότητες αντιδρούν έντονα, και σήμερα -πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου- αναμένονται παρεμβάσεις σε κεντρικές στάσεις αλλά και μέσα σε αστικά λεωφορεία που θα καλούν το επιβατικό κοινό να δράσει για να υποχρεώσει σε υπαναχώρηση τον ΟΑΣΘ.

 

Ως γνωστόν, οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται από 25% έως και 33% για τη μία και τις δύο διαδρομές, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ομάδες πολιτών που αντιδρούν, για πιο μεγάλες διαδρομές η πραγματική αύξηση φθάνει και το 100%, εξαιτίας της μείωσης του χρόνου διάρκειας του εισιτηρίου των δύο διαδρομών, που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι κάτοικοι περιφερειακών δήμων.

Επίσης, το γεγονός ότι η νέα συμφωνία ΟΑΣΘ και πολιτείας προστατεύει τα κέρδη των μετόχων του Οργανισμού μπαίνει στο επίκεντρο της καμπάνιας ενάντια στις αυξήσεις και παράλληλα προβάλλεται έντονα το αίτημα της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι φορείς ζητούν την επαναφορά  των νυχτερινών δρομολογίων, ένα μέτρο που πλήττει εντόνως τη νεολαία και κατ’ επέκταση τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διασκέδασης. Και αυτό διότι ήδη έχει μειωθεί δραστικά η κίνηση σε καφέ-μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα, μουσικές σκηνές κλπ., που στηρίζονται κυρίως στη νεολαία.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΑΣΘ


 

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα «σήκωσε» πολύ το θέμα της αύξησης των εισιτηρίων χαρακτηρίζοντάς το «μείζονος σημασίας» για τη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη, ο οποίος δεν αφήνει κανένα «παράθυρο» ανοιχτό για «πάγωμα» των αυξήσεων και επιμένει ότι είναι μικρές και απαραίτητες μετά τη μείωση της αντισταθμιστικής οφειλής.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις έρχονται σε περίοδο βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Για τα θέματα αδιαφάνειας στα οικονομικά και τα διοικητικά του ΟΑΣΘ, που καταγγέλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι η κυβέρνηση δεν δίνει τα στοιχεία που ζήτησαν βουλευτές του κόμματος τους για τον Οργανισμό. Ο κ. Στεφανίδης φέρεται να δήλωσε «αναρμόδιος» για το θέμα και υποσχέθηκε ότι σε μια εκ νέου άρνηση του αρμόδιου υπουργού για δημοσιοποίηση των στοιχείων θα δώσει ο ίδιος όλα τα στοιχεία που αφορούν τον ΟΑΣΘ.

Σχετικά με το αίτημα για τη δωρεάν μεταφορά ανέργων είπε ότι δρομολογείται η εκταμίευση ποσού 5 εκατομμυρίων από σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και πως μέχρι τότε σε όσους ανέργους βεβαιώνονται πρόστιμα δίνεται η δυνατότητα διαγραφής τους, με την προσκόμιση των σχετικών πιστοποιητικών. Τέλος, για τα νυχτερινά δρομολόγια ο κ. Στεφανίδης ενημέρωσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γίνει προέκταση του άξονα του «78Ν», που συνδέει τον σταθμό των ΚΤΕΛ με το αεροδρόμιο, και ότι θα επαναλειτουργήσει έως και το 60% των γραμμών μετά τα μεσάνυχτα. 

 

Εισιτήρια: Τι ισχύει από σήμερα


 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που συνυπέγραψαν οι κ. Σταϊκούρας και Παπαδόπουλος, από σήμερα 1 Οκτωβρίου οι τιμές για τα εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ διαμορφώνονται ως εξής:

 

• Το απλό εισιτήριο μονής μετακίνησης αυξάνεται κατά 25%, δηλαδή από 0,80 ευρώ σε 1 ευρώ, ενώ το μειωμένο εισιτήριο αυξάνεται από 0,40 σε 0,50 ευρώ.

 

• Το εισιτήριο των δύο μετακινήσεων, από και προς κάθε κατεύθυνση, αυξάνεται από 0,90 ευρώ σε 1,20 ευρώ (αύξηση 33%) και το μειωμένο δύο μετακινήσεων από 0,50 ευρώ σε 0,60 ευρώ. Παράλληλα, η χρονική διάρκεια του συγκεκριμένου εισιτήριου μειώνεται από 90 σε 70 λεπτά της ώρας.

 

• Θεσπίζεται εισιτήριο τριών μετακινήσεων, με κόμιστρο 1,5 ευρώ (0,80 το μειωμένο), το οποίο θα έχει ισχύ 90 λεπτών της ώρας.

 

• Ορίζεται επίσης εισιτήριο τεσσάρων μετακινήσεων, αξίας 2 ευρώ (1 ευρώ το μειωμένο), διάρκειας 120 λεπτών της ώρας. Εισιτήριο 2 ευρώ θα πληρώνουν όσοι μετακινούνται από και προς τις γραμμές του επαρχείου Λαγκαδά.

 

• Οι μηνιαίες κάρτες παραμένουν στα 30 ευρώ (15 ευρώ οι μειωμένες), οι τριμηνιαίες μειώνονται στα 84 ευρώ (από 86 ευρώ σήμερα) και στα 42 ευρώ οι μειωμένου κομίστρου.

 

• Θεσπίζονται για πρώτη φορά εξαμηνιαίες κάρτες, με κόμιστρο 150 ευρώ (75 ευρώ μειωμένο). Επίσης η ετήσια κάρτα μειώνεται από τα 320 ευρώ στα 270 (135 ευρώ μειωμένο).

 

• Στα 2 ευρώ (1 ευρώ μειωμένο) θα είναι το κόμιστρο στην Πολιτιστική Γραμμή, όπως και στην εξπρές λεωφορειακή γραμμή εξυπηρέτησης του αεροδρομίου «Μακεδονία». Τέλος, καταργείται το ημερήσιο εισιτήριο αξίας 4 ευρώ.

Δικαιούχοι μειωμένης τιμής εισιτηρίου και μειωμένης τιμής κάρτας απεριορίστων διαδρομών είναι οι φοιτητές – σπουδαστές, οι μαθητές, οι πολύτεκνοι, τα άτομα άνω των 65 ετών και τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Δωρεάν μετακινούνται τα παιδιά ηλικίας έως έξι ετών.

Η πώληση των νέων εισιτηρίων ξεκίνησε ήδη. Τα παλιά εισιτήρια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ώς το τέλος Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια και έως το τέλος του χρόνου οι επιβάτες θα μπορούν να τα ανταλλάσσουν στα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ με ανάλογης αξίας νέα εισιτήρια. Οι νέες κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαίες Οκτωβρίου και τριμηνιαίες Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου) θα πωλούνται από τα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ έως και τις 14 Οκτωβρίου.

 

Πηγή: Μακεδονία

 


Δείτε επίσης:

Διαγράφονται τα πρόστιμα ανέργων επιβατών του ΟΑΣΘ

Έρχονται πρόστιμα για την καθαριότητα στη Θεσσαλονίκη

Φουρτούνες για τον Γ. Μπουτάρη

Το κρουαζιερόπλοιο Silver Spirit στη Θεσσαλονίκη

Νέα «τρύπα» 1.100.000 ευρώ βρέθηκε στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης