Η «Κάρμεν» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Tην όπερα του Ζ. Μπιζέ «Κάρμεν» θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης σε τρεις παραστάσεις στις 12, 15 και 17 Οκτωβρίου  στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής στο κτίριο Μ1.

 

Ο μύθος της Κάρμεν δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει καλλιτέχνες όλων των μορφών τέχνης, από την εποχή που δημοσιεύτηκε ως μυθιστόρημα του Prosper Μerimee, το 1845. «Η Κάρμεν μπορεί να είναι μια σύγχρονη, ρεαλιστική ιστορία και μπορεί να είναι ένα παραμύθι, ένα αφήγημα όπερας με ψεύτικα χαμόγελα και μουστάκια σχεδιασμένα με μολύβι», σύμφωνα με τον πολωνό Michal Znaniecki που σκηνοθετεί.

 

Μεγάλοι συνθέτες και συγγραφείς εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την Carmen.
Ο Tchaikovsky το αποκάλεσε «ένα απ’ αυτά τα σπάνια έργα που εκφράζουν τις προσπάθειες μια ολόκληρης μουσικής εποχής» και σε γράμμα του προς την κυρία Βον Μεκ έγραψε «…σε δέκα χρόνια η Carmen θα είναι η πιο λαϊκή όπερα του κόσμου».

Ο Strauss, συμβούλευε νέους συνθέτες που ήθελαν να μάθουν την τέχνη της ενορχήστρωσης: «μην μελετάτε τις παρτιτούρες του Wagner, μελετήστε τη Carmen… Τι υπέροχη οικονομία και πώς κάθε νότα και παύση βρίσκονται στη σωστή τους θέση».

Ο Brahms παρακολούθησε την Carmen είκοσι φορές, επισημαίνοντας πως θα πήγαινε και στην άκρη του κόσμου, προκειμένου ν’ αγκαλιάσει τον Bizet.

Ακόμα και ο Wagner, που σπάνια επαινούσε άλλους συνθέτες, όταν είδε την Carmen στις 15 Νοεμβρίου του 1875 αναφώνησε: «Εδώ, δόξα τω Θεώ, υπάρχει επιτέλους για αλλαγή, κάποιος με ιδέες στο κεφάλι του».

 

«Η συγκεκριμένη παραγωγή προσπαθεί να παρουσιάσει δύο κόσμους: τον κόσμο-καρτ ποστάλ της Micaela, του Don Jose και της μητέρας του, και το περιβάλλον του πραγματικά φτωχού κοριτσιού: Φαβέλα; Καταυλισμός Ρομά; Παραγκούπολη; Μπορούν να αναμειχθούν;» αναρωτιέται ο πολωνός σκηνοθέτης Michal Znaniecki.

«Το όνειρο της Κάρμεν είναι να μπει στον κόσμο της αστικής τάξης χάρη στο γάμο της με τον Escamillo και o Don Jose μπαίνει στον κόσμο χωρίς αξίες αλλά με ελευθερία».

 

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Luigi Scoglio, η χορογραφία της Diana Theocharidis, οι φωτισμοί του Bogumil Palewitz.

 

Το ρόλο της Κάρμεν ερμηνεύει η Μαρίσια Παπαλεξίου, του Δόν Χοσέ ο Δημήτρης Πακσόγλου, της Μικαέλας η Σιρανούς Τσαλικιάν, του Εσκαμίγιο ο Αντριάν Τιμπάου κ.α.

 

Τα εισιτήρια για τις τρεις παραστάσεις (12, 15 και 17 Οκτωβρίου στις 19.30) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο M1) στοιχίζουν 20, 30, 40 και 10 ευρώ (μαθητικά φοιτητικά).