Προς σταθεροποίηση τα ενοίκια Θεσσαλονίκης

Σημαντική πτώση στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αλλά και σημάδια σταθεροποίησης, πρωτίστως στο κέντρο της πόλης και δευτερευόντως σε ορισμένες περιοχές του ανατολικού τομέα, καταγράφουν οι πμές ενουαασης κατοικιών στη συμπρωτεύουσα, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX νια το Σεπτέμβριο του 2014 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

 

Οπως αναφέρουν στο «B&RE» παράγοντες της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης, δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς μισθώσεων κατοικιών αυτό το διάστημα: Πρώτον, ότι όλο και λιγότεροι μισθωτές δείχνουν διατεθειμένοι να μετακομίσουν αναζητώντας μία άλλη κατοικία.

«Η κινητικότητα είναι περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές», λένε οι ίδιες πηγές. Το δεύτερο χαρακτηριστικό, που πιθανώς προμηνύει ότι οι τιμές των μισθωμάτων της Θεσσαλονίκης, αν δεν έχουν ήδη φθάσει, πάντως οδεύουν προς το κατώτατο σημείο τους, είναι η σταθεροποίησή τους στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές, που είθισται να δείχνουν και τη μελλοντική τάση της αγοράς.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX στις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης τα σπίτια ενοικιάζονται κατά μέσο όρο με 4,4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή μόλις 1% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Στην Ανω Πόλη και την Παλιά Παραλία οι τιμές των ενοικίων παραμένουν αμετάβλητες, ενώ στο ιστορικό κέντρο είναι μειωμένες μέχρι 6%.

 

Στις ανατολικές συνοικίες η μέση πτώση των τιμών των ενοικίων φθάνει το 7% (στα 4,1 ευρώ ανά τ.μ.), προερχόμενη κατά βάση από τη μεγάλη πτώση στη Θέρμη (-18) και το Πανόραμα (-13%). Αντίθετα, αμετάβλητες είναι οι τιμές των μισθωμάτων σε Καλαμαριά και Πυλαία, ενώ ελαφρά μειωμένες είναι στο Καραμπουρνάκι (-2%) και στην Κηφισιά (-5%). Στις δυτικές και βορειοδυτικές συνοικίες παρατηρείται η μεγαλύτερη πτώση στα ενοίκια, ήτοι 15%, με τις κατοικίες να μισθώνονται κατά μέσο όρο στα 2,9 ευρώ ανά τ.μ. και 3,1 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα. Κάθετη πτώση, της τάξης του 25%, σημείωσαν οι τιμές των μισθωμάτων στην Ευκαρπία, ενώ σημαντική ήταν η μείωση, της τάξης του 20%, σε Νεάπολη, Συκιές, Ωραιόκαστρο και Πολίχνη.

 

Στους Αμπελόκηπους η πτώση έφθασε στο 14%, στον Εύοσμο και την Ηλιούπολη στο 12%, ενώ από το σύνολο των δυτικών συνοικιών αντοχές έδειξε μόνο η Σταυρούπολη, όπου η μείωση περιορίστηκε στο 3%. 

 

Πηγή: Ναυτεμπορική