Μαθητές: Τα λεωφορεία δεν ήρθαν ακόμη

Τέσσερις μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας που η ίδια η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε για την οριστική επίλυση του προβλήματος των σχολικών μεταφορών στη Θεσσαλονίκη και πολλοί μαθητές περιμένουν ακόμη στη στάση τα λεωφορεία.

 

Η εκταμίευση των χρημάτων για την εξόφληση των αναδρομικών προς τους λεωφορειούχους έλυσε το πρόβλημα μόνο εν μέρει. Οι ενώσεις γονέων και κηδεμόνων συναντήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο κοινοτικό κατάστημα Ραιδεστού ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις κινητοποιήσεις της 3ης Οκτωβρίου και τη συνάντηση που έγινε τότε με τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Φ. Παππά.

 

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων αποφάσισαν να στείλουν επιστολή προς την περιφέρεια, «ώστε να δοθεί άμεσα τέλος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην καθημερινή ταλαιπωρία που υφίστανται μαθητές και γονείς», τονίζει ο Χρόνης Μακρίδης από την ένωση γονέων Θέρμης. Απαντήσεις στο πρόβλημα αναμένονται από την υπό συγκρότηση ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΣΑΣΘ, αλλά αποτελεί ερώτημα γιατί δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί.

 

Ο «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

 

Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά τα δρομολόγια κάτω από το όριο των τριών χιλιομέτρων, όπως για παράδειγμα στο δήμο Θέρμης. Από την περιφέρεια ζητήθηκε από τον ΟΑΣΘ να τα καλύψει προσαρμόζοντας τις αστικές γραμμές του στο ωράριο των μαθητών, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. «Δεν μπορεί οι μαθητές να σχολνούν στις 2 το μεσημέρι και το αστικό λεωφορείο να περνά στις 4 το απόγευμα», τονίζει ο κ. Μακρίδης.

Προβλήματα υπάρχουν κυρίως στους μαθητές των δήμων Θέρμης (για παράδειγμα 3ο γυμνάσιο, Λιβάδι, Περιστερά) και Χαλκηδόνας (από τη Βραχιά στο Άδενδρο) καθώς και στο Λαγκαδά. Χωρίς θέση στα λεωφορεία βρίσκονται επίσης και οι 88 από τους 357 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές», λέει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων Πασχαλινά Γρούτκα.

ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

 

Για τις μεταφορές μαθητών με κινητικά προβλήματα δεν έχει βρεθεί ακόμη ολοκληρωμένη λύση καθώς για ορισμένα δρομολόγια δεν υπάρχει ακόμη ούτε ανάδοχος. Η προσωρινή λύση που βρέθηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συμπτύξεις δρομολογίων και καταγράφονται περιπτώσεις όπως αυτή του TEE β’ βαθμίδας, στην οποία σχεδόν 35 μαθητές από τη δυτική πλευρά της πόλης (Κορδελιό – Εύοσμο, Νεάπολη – Συκιές) ταξιδεύουν καθημερινά τέσσερις ώρες! «Ξεκινούν να πάνε στο σχολείο στις 6 το πρωί, σχολνούν στη 1 παρά τέταρτο και επιστρέφουν στο σπίτι στις 4 το απόγευμα», λέει η Νεκιαρία Κουρούπη από το σύλλογο γονέων του 1ου δημοτικού σχολείου ειδικής αγωγής.

 

Πηγή: Μακεδονία