Τρίωρη στάση των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης

Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στο νέο διαγωνισμό που αφορά την υπηρεσία του μηχανουργείου του Δήμου και την εκχώρηση των υπηρεσιών του σε ιδιωτικές εταιρείες.

Επίσης, στις 09:30, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο δημαρχείο για να αποτρέψουν την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) Γαβριήλ Ανδρονικίδης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρονικίδη, ο νέος διαγωνισμός ύψους 4.065.150 ευρώ είναι μέρος της διαδικασίας πλήρους ιδιωτικοποίησης του μηχανουργείου. Σημείωσε δε ότι, η συντριπτική πλειονότητα των επισκευών και συντηρήσεων στο στόλο των οχημάτων μπορούν να γίνουν από την υπηρεσία του Δήμου με πολύ λιγότερα χρήματα, αρκεί οι εργαζόμενοι να έχουν εργαλεία και ανταλλακτικά.

 

Στο μηχανουργείο απασχολούνται 40 με 45 άτομα είπε ο κ. Ανδρονικίδης και πρόσθεσε ότι, περιμένουν 33 άτομα με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 27 θα είναι εργατοτεχνίτες, κάτι που σημαίνει ότι, «μπορεί το μηχανουργείο να επισκευάσει και να συντηρήσει τα οχήματα του δήμου, εκτός από κάποιες πολύ ιδιαίτερες εργασίες, η αξία των οποίων είναι πολύ μηδαμινή».

 

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον κ. Ανδρονικίδη, αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών έχοντας και έναν επιπλέον λόγο, που αφορά στην αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών. Όπως τόνισε ο κ. Ανδρονικίδης, «με την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών νομίζουμε ότι ο διαγωνισμός θα έχει αποτέλεσμα να μην έχει λόγο ύπαρξης το μηχανουργείο αφού όλες τις εργασίες θα τις κάνει ο ιδιώτης».

 

Τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων «με αφορμή τη νέα προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Μπουτάρη να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη λειτουργία του Μηχανουργείου»- όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της- εκφράζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

 

Απάντηση στους εργαζόμενους του Δήμου έδωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, επισημαίνοντας ότι, «όλα αυτά είναι εκτός λογικής» και ότι «όλα αυτά γίνονται για αντιπολιτευτικούς λόγος από ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων». Σημείωσε δε, ότι, ο διαγωνισμός αφορά σε διαδικασίες για επισκευές και συντηρήσεις «τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν τα συνεργεία του δήμου».

 

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, πρόκειται για εργασίες που γίνονται από εξωτερικά συνεργεία και οι οποίες θα συνεχίσουν να γίνονται διότι, «αν σταματήσουν τότε δεν θα έχουμε απορριμματοφόρα για να κάνουμε τη δουλειά μας».

 

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι, αν δεν υπάρχουν απορριμματοφόρα για την καθαριότητα, τότε οι άνθρωποι που απασχολούνται στον τομέα «δεν θα έχουν δουλειά να κάνουν (…). Εάν δεν έχω απορριμματοφόρα τότε σημαίνει ότι, αυτή η δουλειά θα πρέπει να ανατεθεί σε ιδιώτες για να μαζέψουν τα σκουπίδια. Παλεύω (η διοίκηση του Δήμου) για το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας».