Καλά οργανωμένη σπείρα που διέρρηξε τα γραφεία του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Στα ίχνη καλά οργανωμένης σπείρας διαρρηκτών, η οποία στις αρχές Ιουνίου του 2013, διέρρηξαν τα γραφεία του Συνδέσμου ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης, οδήγησε η συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πλατείας Δημοκρατίας, η οποία μεταξύ άλλων επικεντρώθηκε στη συγκριτική μελέτη ειδικής μεθοδολογίας (MODUS OPERANDI) και στην εργαστηριακή συγκριτική εξέταση γενετικού υλικού και άλλων πειστηρίων.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά έξι άτομα, ηλικίας 32 ως 36 ετών, εκ των οποίων πέντε Έλληνες και ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και φθορών. Όπως προέκυψε από την επισταμένη αστυνομική έρευνα, οι δράστες συγκρότησαν μια καλά οργανωμένη ομάδα, με εξειδίκευση στην εξουδετέρωση συστημάτων ασφαλείας, έχοντας ως αρχικό στόχο τη διάπραξη κλοπών και απώτερο σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, τα μέλη της σπείρας, αρχές Ιουνίου του προηγούμενου έτους, εισήλθαν αρχικά σε επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων και εκμεταλλευόμενοι τη γειτνίασή του με τον προεπιλεγμένο στόχο, αναρριχήθηκαν στον πρώτο όροφο του παρακείμενου κτηρίου, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Συνδέσμου ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης. Εκεί, αφού έθεσαν εκτός λειτουργίας το σύστημα συναγερμού και τις κάμερες ασφαλείας, μετέφεραν χρηματοκιβώτιο από το γραφείο διοίκησης, όπου ήταν εγκατεστημένο, σε «τυφλό σημείο», χωρίς παράθυρα και το παραβίασαν χρησιμοποιώντας συσκευή κοπής μετάλλων, μίξεως οξυγόνου-ασετιλίνης. 

Τόσο στο συγκεκριμένο χρηματοκιβώτιο, όσο και στα υπόλοιπα γραφεία που παραβιάστηκαν και ερευνηθήκαν από τους δράστες, υπήρχαν μόνο υπηρεσιακά έγγραφα και είδη, τα οποία δεν αφαιρέθηκαν. Την προανακριτική διαδικασία συνέδραμαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, οι οποίοι διενήργησαν αιφνιδιαστικές κατ΄ οίκον έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πέντε κόφτες μετάλλων. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.