“Μήνας αλληλεγγύης στις σχολικές αυλές” από το δήμο Νεάπολης-Συκεών

Έχει ειπωθεί ότι η σκέψη γεννιέται από την εμπειρία κι ότι η δράση βασίζεται στη γνώση… Κι ελπίδα όλων για δράσεις και κοινωνικές αλλαγές αποτελεί η νέα γενιά. Σ’ αυτή τη γενιά, στους μαθητές των σχολείων μας, προσβλέπει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προσκαλώντας τους να είναι οι πρωταγωνιστές του «Μήνα αλληλεγγύης στις σχολικές αυλές».

 

Ο χαρακτηρισμός αυτός έχει δοθεί από τη δημοτική αρχή στον προσεχή Νοέμβριο, δεδομένου ότι στη διάρκειά του οι μαθητές όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ευρύτερα η σχολική κοινότητα, καλούνται να ενισχύσουν τις δημοτικές κοινωνικές δομές καταπολέμησης της φτώχειας και ειδικότερα το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Εστιατόριο-Συσσίτιο.

 

Συγκεκριμένα, καλούνται οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί να στείλουν το δικό τους μήνυμα υπέρ της αφιλοκερδούς κοινωνικής προσφοράς, υπέρ της κατανόησης για το συνάνθρωπο που αγωνίζεται να εξασφαλίσει τα προς το ζην με αξιοπρέπεια, υπέρ του συμμαθητή που «ενηλικιώνεται» σε συνθήκες δύσκολες που συχνά απειλούν τα όνειρά του.  

 

«Οι νέοι μας πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση των κοινωνικών αλλαγών που συντελούνται γύρω τους είτε τους επηρεάζουν σε μεγάλο είτε σε μικρότερο βαθμό. Ευθύνη δική μας είναι να τους οδηγήσουμε στην ανακάλυψη των σκοπών της ζωής που έχουν ουσιαστική και διαχρονική αξία, όπως είναι η αγάπη και η συμπόνια, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η συνεργασία», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτές τις αξίες δεν υπάρχουν και δεν χρειάζονται ειδικοί κανόνες να ακολουθήσουμε. Προσκαλούμε τους μαθητές να πάρουν πρωτοβουλία και για ακόμη μια φορά να μας εκπλήξουν ευχάριστα κάνοντας απλά ό,τι καλύτερο θέλουν και μπορούν».

 

Αντίδοτο της φτώχειας…

 

«Τα παιδιά των σχολείων μας, οι μικροί και σταθεροί χορηγοί μας, και κατ’ επέκταση οι εκπαιδευτικοί τους και οι γονείς τους, μας έχουν αποδείξει και στο παρελθόν πως η αλληλεγγύη αποτελεί το “αντίδοτο της φτώχειας”. Με μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη και με οδηγό την ανιδιοτελή προσφορά των παιδιών , όλοι παίρνουν δύναμη για να ελπίζουν και να συνεχίσουν να χαμογελούν», τονίζει η υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Μάρω Βασσάρα.

 

Στόχος του «Μήνα αλληλεγγύης στις σχολικές αυλές», όπως εξηγεί η κυρία Βασσάρα, είναι να συστηματοποιηθούν οι μεμονωμένες, ατομικές προσπάθειες υποστήριξης των 500 και πλέον οικογενειών δημοτών και κατοίκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών που έχουν καθημερινή πρόσβαση σε τρόφιμα και μαγειρεμένο φαγητό μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Εστιατορίου αντίστοιχα.  Οι δομές αυτές, υπενθυμίζεται, λειτουργούν με τη συνεργασία του Κέντρου Εργάνη, παρέχοντας άμεση βοήθεια σε πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι άποροι και ηλικιωμένοι.

 

Ένα είδος από κάθε σχολείο

 

Αυτή τη φορά, λοιπόν, καλείται η σχολική κοινότητα να προσφέρει συγκεκριμένα τυποποιημένα τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, μακαρόνια, όσπρια, ρύζι, ζάχαρη, χυμό ντομάτας, κριθαράκι και αλεύρι. Μάλιστα, προτείνεται κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει στη δράση να συγκεντρώσει ένα από τα παραπάνω είδη, με σκοπό ένας ικανός αριθμός αποθεμάτων να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών των δομών για τους επόμενους μήνες.

 

Ήδη οι πρώτες συμμετοχές έχουν δηλωθεί στο Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου και την Κοινωνική Υπηρεσία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν για πληροφορίες. 

 

Κοινωνική Υπηρεσία Κοινωνικού Παντοπωλείου: 2310 514706
Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής: 2313 313160 & 2313 313151