ΠΑΜΑΚ: Πανευρωπαϊκό βραβείο για εκπαιδευτικό λογισμικό που ανέπτυξε υποψήφιος διδάκτορας

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των εκπαιδευτικών παιχνιδιών που εγκαθίστανται σε υπολογιστή απέσπασε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με διεθνή συμμετοχή ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χρήστος Μαλλιαράκης, με το εκπαιδευτικό παιχνίδι σοβαρού σκοπού (serious game) CMX το οποίο ανέπτυξε, έχοντας να αντιμετωπίσει «αντιπάλους» από πανεπιστήμια σχεδόν όλου του κόσμου.

 
Το εκπαιδευτικό παιχνίδι CMX προκρίθηκε μεταξύ των 6 επικρατέστερων, από συνολικά 40 υποψηφιότητες, στο «2ο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών» («2nd Educational Games Competition») και πήρε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Installed on a computer».

 
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «8th European Conference of Game-Based Learning – ECGBL 2014» («8ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Εκμάθηση μέσω Παιχνιδιών») στο Βερολίνο, στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2014.

Το CMX είναι ένα εκπαιδευτικό MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game), όπου οι μαθητές μπορούν να διδαχθούν προγραμματισμό στις γλώσσες προγραμματισμού C και Java. Στο παιχνίδι έχουν ενσωματωθεί μεταγλωττιστές (compilers), ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουν όλα τα γραφικά και εκπαιδευτικά στοιχεία του παιχνιδιού. Στο τέλος του παιχνιδιού ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν οι μαθητές κατάφεραν να προγραμματίσουν σωστά τις δραστηριότητες, τους χρόνους υλοποίησης και λοιπά χαρακτηριστικά που αφορούν την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι CMX για την εκμάθηση και τη διδασκαλία του προγραμματισμού αναπτύχθηκε από τον υποψήφιο διδάκτορα Χρήστο Μαλλιαράκη στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής με τριμελή επιτροπή την  καθηγήτρια-επιβλέπουσα Μάγια Σατρατζέμη, τον αναπληρωτή καθηγητή  Ιωάννη Ρεφανίδη και τον λέκτορα Στέλιο Ξυνόγαλο του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο:http://users.uom.gr/~malliarakis