5.000 δωρεάν γεύματα για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης

Δωρεάν γεύμα σε 5.000 πολίτες θα προσφερθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στο Λευκό Πύργο, στο πλαίσιο παγκόσμιας εκστρατείας για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, που πετιούνται είτε επειδή δεν έχουν ελκυστική εμφάνιση είτε επειδή περισσεύουν.

 

Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα γεύμα φτιαγμένο από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία -υπό άλλες συνθήκες- δε θα καταναλώνονταν γιατί δε θα έφταναν ποτέ στην αγορά.

 

Οι ποσότητες τροφίμων που δε θα χρησιμοποιηθούν για την εκδήλωση θα διατεθούν σε κοινωφελή ιδρύματα για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Περίπου ένας τόνος λαχανικών και φρούτων θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του γεύματος και πάνω από 150 εθελοντές θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία της εκδήλωσης, ενώ εκατοντάδες κιλά «άσχημων» λαχανικών θα μαζευτούν από χωράφια κοντά στη Θεσσαλονίκη από δεκάδες εθελοντές.

Παράλληλες εκδηλώσεις Ταυτόχρονα, θα διοργανωθεί βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες θα μάθουν να «διαβάζουν» τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις οδηγίες συντήρησης και αποθήκευσής τους. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν βιωματικά παιχνίδια, που ως στόχο θα έχουν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές.

 

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση «Feedback» και τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, σε συνεργασία με την Ανατολική ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το «Μπορούμε», το WWF Ελλάς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Συμβούλιο και με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα του δήμου www.thessaloniki.gr.