Πυλαία: Στο πόδι οι κάτοικοι για κεραία δίπλα σε σχολεία

Την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας που έχει εγκατασταθεί σε απόσταση μικρότερη των 60 μέτρων από νηπιαγωγείο στην Πυλαία ζήτησαν χθες από τη δικαιοσύνη τα μέλη συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και 313 κάτοικοι της περιοχής.

 

Το ακροατήριο του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, κατακλύστηκε από διαμαρτυρόμενους κατοίκους.

“Έπρεπε να έχει δηλώσει η εταιρεία στο τοπογραφικό της ότι σε πολύ μικρή απόσταση από την κεραία βρίσκονται σχολεία”, ανέφερε στην κατάθεσή του ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη και μέλος του δικτύου ενεργών πολιτών Γιώργος Αντωνόπουλος. Εξήγησε στο δικαστήριο ότι η κεραία έχει εγκατασταθεί από την Cosmote σε απόσταση 26 μέτρων από παιδική χαρά, 56 μέτρων από νηπιαγωγείο, 80 μέτρων από το 2ο δημοτικό και 280 μέτρων από το Ιο δημοτικό σχολείο.

Στο ακροατήριο συγκίνησε η κατάθεση μάνας, η οποία υποστήριξε ότι προηγούμενη κεραία που είχε εγκατασταθεί στην ίδια περιοχή και μάλιστα με τη συναίνεση της οικογένειάς της επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του καρκινοπαθούς γιου της, ηλικίας μόλις 9 ετών. “Πρόκειται για μία καμουφλαρισμένη κεραία, όπως ακριβώς ήταν και η προηγούμενη. Μας είπαν ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, μετά μάθαμε τι συμβαίνει”, ανέφερε.

Από την πλευρά της Cosmote κατέθεσε ο υπεύθυνος ακτινοπροστασίας, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η εταιρεία έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες.

Ανέφερε μάλιστα ότι στη λήψη της άδειας δεν έχει κανέναν ρόλο η απόσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία αλλά η εκπομπή ραδιοκυμάτων, που ελέγχεται από την επιτροπή ατομικής ενέργειας. Μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης ισχύει προσωρινή διαταγή να μη λειτουργήσει η κεραία.