Κριεζώτου: Στον αέρα ξανά το 5ο λύκειο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 11 Νοέ 2014 - 08:01

Τελευταία Ενημέρωση: 08:01

Μάχη με το χρόνο, ώστε να επιτύχει λύση στα νέα προβλήματα που ανέκυψαν με το 5ο λύκειο και το διατηρητέο κτίριο της οδού Κριεζώτου, δίνει αυτήν την περίοδο ο δήμος Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα πυροσβεστική παρέμβαση στο θέμα επιχειρεί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων’Εργων Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να φέρει όλους τους εμπλεκόμενους στο ίδιο τραπέζι, ώστε να λήξει το σίριαλ με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων.

 

Τα προβλήματα άρχισαν, όταν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κριεζώτου για την κατασκευή ενός σύγχρονου διδακτηρίου- διαπιστώθηκε από εξωτερικό μελετητικό γραφείο, στο οποίο απευθύνθηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ότι το υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο έχει πολύ σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων εκδήλωσε την πρόθεσή του να συμβάλει στη λύση του προβλήματος που προέκυψε με το 5ο λύκειο, με στόχο αυτό να επιστρέψει εν τέλει στο φυσικό χώρο του. Με την έναρξη των έργων στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κριεζώτου το 5ο λύκειο μεταφέρθηκε στα λυόμενα της Μαρίας Κάλλας, στην περιοχή του Ποσειδωνίου, χωρίς να διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα δυνατότητα επιστροφής του.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Στράτος Σιμόπουλος αναμένεται να καλέσει σε συνάντηση εκπροσώπους του δήμου Θεσσαλονίκης, του υπουργείου Παιδείας αλλά και της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», η οποία αντικατέστησε τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», η οποία εποπτεύεται από τη γενική γραμματεία Δημοσίων’Εργων, έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το έργο της αναστήλωσης του διατηρητέου μέσω δανείου, το οποίο θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, μετά τα μεγάλης έκτασης στατικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν το διατηρητέο είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των μαθητών του σχολικού συγκροτήματος της οδού Κριεζώτου, όπως προβλεπόταν από τη μελέτη που συντάχθηκε για τα έργα που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο.

«Κατ’ αρχήν πρέπει να εκπονηθεί μία πλήρης μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα διατηρητέο. Στην πορεία πρέπει γίνουν συντονισμένες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης, που θα καταστήσουν το διατηρητέο κατάλληλο, ασφαλή και λειτουργικό για τη φιλοξενία μαθητών», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Εξάλλου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας υπογράμμισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένει την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας για την κατάρτιση ενός νέου κτιριολογικού προγράμματος, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει το σχολικό συγκρότημα της Κριεζώτου με την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, καθώς το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε και το διατηρητέο κτίριο.

Στο σχολικό συγκρότημα της Κριεζώτου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα μεγάλης κλίμακας, που χρηματοδοτούνται με 2,7 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων κατασκευάζεται ένα νέο σχολικό κτίριο, πλάι στο διατηρητέο, το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορεί να λειτουργήσει από το επόμενο διδακτικό έτος.

 

Πηγή: Μακεδονία