Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στη δεύτερη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 Νοέ 2014 - 19:45

Τελευταία Ενημέρωση: 19:48

Επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και διαδηλωτές έγιναν στη διάρκεια της δεύτερης πορείας, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και λίγο πριν αυτή περάσει μπροστά από το Αμερικανικό προξενείο.

 

Πάνω από 10.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, συμμετείχαν στις τρεις μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

 


► Δείτε επίσης: Ένταση γύρω από το ΑΠΘ


 

Διαδηλωτές απαίτησαν την απομάκρυνση της Αστυνομίας από την πορεία και στο πεζοδρόμιο της Τσιμισκή, στο ύψος της Διαγωνίου άρχισαν διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης. Το αίτημα των διαδηλωτών δεν έγινε δεκτό και όταν αυτοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν φράγμα με τα σώματα τους οι άνδρες των ΜΑΤ τους απώθησαν με τις ασπίδες. Ακολούθησαν μικροσυγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών κι έπιασαν ένα νεαρό άτομο, ενώ ορισμένοι από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά. Ακολούθησε ένταση με τους διαδηλωτές να ζητούν την απελευθέρωση του νεαρού και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα άλλοι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων στην Τσιμισκή και έβαλαν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια που λαμπάδιασαν. Τις πυρκαγιές έσβησαν οχήματα της Πυροσβεστικής.


Στην πρώτη πορεία, που ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, συμμετείχαν τα μπλοκ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ.


Η δεύτερη ξεκίνησε με αρκετή ώρα διαφορά και σε αυτή συμμετείχαν φοιτητές με το πανό του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων Σχολών, αντιεξουσιαστές, εκπαιδευτικοί, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του.

Κλούβες της αστυνομίας απέκλεισαν το οικοδομικό τετράγωνο, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην περιοχή των δικαστηρίων, για την αποφυγή επεισοδίων.

Επίσης μπλόκο με κλούβες έστησε η αστυνομία και γύρω από το Α.Π.Θ., προκειμένου να αποτρέψουν την πρόσβαση διαδηλωτών και νεαρών που θα ήθελαν να οχυρωθούν μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου.

Πηγή φωτογραφιών: Έθνος