Νεάπολη-Συκιές: Δωρεάν εξέταση για aids-Συγκέντρωση φαρμάκων

Τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν και ανώνυμο τεστ ανίχνευσης του ιού HIV, που ευθύνεται για την ασθένεια του Aids, θα έχουν όσοι βρεθούν την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στην πλατεία Ειρήνης  στη Νεάπολη, μαθαίνοντας μάλιστα και τα αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά!

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης για τον HIV» και είναι μία δράση που πραγματοποιείται την ίδια χρονική περίοδο (21-28.11) σε Αθήνα, Πειραιά και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

 

Σκοπός είναι να μάθουν όλο και περισσότεροι πολίτες αν είναι θετικοί ή αρνητικοί στον ιό HIV, ώστε να μειωθεί ο αριθμός όσων πληροφορούνται ότι είναι οροθετικοί σε προχωρημένο στάδιο, καθώς και να ενημερωθούμε όλοι για την πρόληψη και τα οφέλη της εξέτασης.

 

10π.μ. με 2μ.μ. στο Ρολόι

 

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, το Κέντρο Εργάνη και οι δημοτικές Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο συνδιοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την οργάνωση PRAKSIS, το Checkpoint και το Κέντρο Ζωής.

 

Το ραντεβού της Τετάρτης δόθηκε για τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στο Ρολόι της Νεάπολης. Στη διάρκεια της δράσης, τα στελέχη της κινητής μονάδας της PRAKSIS θα διενεργούν γρήγορα και εντελώς ανώδυνα το ειδικό τεστ, για το οποίο απαιτείται μόνο η λήψη στοματικού υγρού, ενώ τα αποτελέσματα θα βγαίνουν μόλις σε 20 λεπτά.

 

Σύμφωνα με έγκυρες στατιστικές, σήμερα ένας στους τρεις ανθρώπους από τα 2,3 εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν με τον ιό δεν το ξέρει. Το 50% όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί το έμαθαν σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπευτικής τους αγωγής.

 

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι οι περισσότεροι δεν εξετάστηκαν παρά μόνο αφότου εμφάνισαν συμπτώματα αδιαθεσίας, γεγονός που επιβάλλει μεγαλύτερη έμφαση στην αναγκαιότητα τακτικών προληπτικών εξετάσεων.

 

Ανάγκη για φάρμακα

 

Στον ίδιο χώρο, θα γίνεται παράλληλα συγκέντρωση φαρμάκων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου και του Κέντρου Εργάνη, μέσω του οποίου καλύπτεται μέρος των αναγκών ανασφάλιστων ατόμων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια.

 

Κάθε φάρμακο που εμείς δεν χρειαζόμαστε πια και απλώς πιάνει χώρο στο ντουλάπι μας, μπορεί να είναι άκρως αναγκαίο για κάποιο συμπολίτη μας ή για ένα άρρωστο παιδί… Παυσίπονα και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, καρδιολογικά, αντιβηχικά, φάρμακα για το διαβήτη και ινσουλίνες, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη, παιδικά σιρόπια… είναι όλα πολύ χρήσιμα!

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr