Καταγγελίες της ΕΝΙΘ για προβληματική λειτουργία των νοσοκομείων

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 Νοέ 2014 - 13:44

Τελευταία Ενημέρωση: 13:44

Οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών καθώς και η απαξίωση των υποδομών υγείας καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρατής Πλωμαρίτης.

 

Παράλληλα τόνισε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ανεξέλεγκτη και ότι λειτουργούν σε συνθήκες όπου οικοδομούνται ιατρικά λάθη λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας των γιατρών.

 

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε:

 

  • Την καρδιολογική κλινική του Παπαγεωργίου, που θεωρείται νοσοκομείο-στολίδι για τη Θεσσαλονίκη, η οποία διαθέτει 40 κλίνες και την επομένη της γενικής εφημερίας είχε 120 ασθενείς διάσκορπισμένους σε διάφορες κλινικές, με μόνο τέσσερις ειδικούς γιατρούς και οκτώ ειδικευόμενους.

 

  • Το Ιπποκράτειο όπου οι αναισθησιολόγοι βγάζουν πρόγραμμα εφημεριών μόνο μέχρι τις 20 του μήνα και τις υπόλοιπες δέκα ημέρες δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι για την κάλυψη των αναγκών. Την ουρολογική κλινική του Ιπποκράτειου όπου η αναμονή για χειρουργείο καρκίνου του προστάτη είναι έξι μήνες.

  • Την παθολογική κλινική του Αγίου Δημητρίου που λειτουργεί μόνο με τρεις ειδικούς γιατρούς που πρέπει να καλύψουν οκτώ εφημερίες τον μήνα.

 

  • Την παθολογική κλινική του νοσοκομείου Άγιος Παύλος που λειτουργεί με “δανεικούς” γιατρούς. Την ουρολογική του ιδίου νοσοκομείου που λειτουργεί με έναν ειδικό που θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του χρόνου και έναν επικουρικό που σε εννέα μήνες θα λήξει η σύμβασή του.

 

  • Τις εξορμήσεις αιμοδοσίας του ιδίου νοσοκομείου που δεν μπορούν να γίνουν λόγω έλλειψης στελέχωσης.

 

  • Την παθολογική του Γεννηματάς που λειτουργεί με τέσσερις γιατρούς.

 

Ο κ Πλωμαρίτης ανέφερε ακόμη ότι στις ημέρες εφημερίας η αναμονή των πολιτών που προσέρχονται στα νοσοκομεία φτάνει τις 6 ώρες.

 

“Η ΕΝΙΘ θα στείλει εξώδικο στον προϊστάμενο της εισαγγελίας για να τον καταστήσει κοινωνό στα προβλήματα των νοσοκομείων, και ότι θα καλέσει τους πολίτες στο χώρο των δικαστηρίων για να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί” πρόσθεσε.

 

“Γιατροί και ασθενείς είναι θύματα της πολιτικής υγείας. Στη καρδιολογική του Παπαγεωργίου σήμερα, ευτυχώς, νοσηλεύονται μόνο 75 ασθενείς και οι τέσσερις ειδικοί και οι οκτώ ειδικευόμενοι γιατροί της κλινικής πρέπει να διαχειριστούν τους ασθενείς της κλινικής, τους καρδιοπαθείς ασθενείς των άλλων κλινικών, τη στεφανιαία μονάδα, το αιμοδυναμικό εργαστήριο, το υπερηχοκαρδιολογικό εργαστήριο και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία” ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΕΝΙΘ Κώστας Φουρτούνης.