Θεσσαλονίκη: Τα καταστήματα έφεραν φέτος Χριστούγεννα!

Αμέτρητα λαμπάκια, πολύχρωμες μπάλες, στολίδια με ταράνδους, αστέρια και αγγελούδια. Η Θεσσαλονίκη έχει φορέσει τα γιορτινά της και μετρά αντίστροφα για να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα. Παρότι ο Μπουτάρης φέτος, σαν νέος… Εμπενίζερ Σκρουτζ αποφάσισε να στολίσει την πόλη σης 20 Δεκεμβρίου, οι καταστηματάρχες δεν πτοούνται και αναλαμβάνουν μόνοι τους το βάρος του στολισμού, προκειμένου η ατμόσφαιρα και η διάθεση να είναι γιορτινές.

Μικρά και μεγάλα καταστήματα «λάμπουν» από τα στολίδια και τα λαμπάκια. Η πιο εντυπωσιακή βιτρίνα της πόλης βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Attica στην Τσιμισκή, που αποτυπώνει την κινεζική Πρωτοχρονιά. Εντυπωσιακά χρώματα, δράκοι, κούκλες με μάσκες και «μοδάτα» ρούχα και υποδήματα κερδίζουν τα βλέμματα των περαστηκών, που σταματούν για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να θαυμάσουν την όμορφη βιτρίνα. Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, η βιτρίνα του Notos κάνει τα παιδιά να ξετρελαίνονται με τα γιορτινά Playmobil, τα αγγελούδια και ης τεράστιες καραμέλες-στολίδια.

 

Ακριβώς δίπλα της, η βιτρίνα του H&M, με το τεράστιο λευκό στεφάνι, αποτελεί θέμα… συζήτησης για τους περαστικούς. Εκτός από τα πολυκαταστήματα και ης διεθνείς φίρμες, όμως, τα μικρότερα μαγαζιά είναι εκείνα που αποπνέουν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή των Χριστουγέννων: μικρές βιτρίνες με δεντράκια, φωτάκια στα παράθυρα και τα δέντρα, στολίδια κρεμασμένα από το ταβάνι.
Στη Μητροπόλεως, στο ύψος της Μητροπολίτου Ιωσήφ, τα δύο ζαχαροπλαστεία Leonidas και Μουρούζης είναι στολισμένα σε ύφος… λονδρέζικο.

«Νόμιζα ότι φέρνατε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για την οργάνωση των επόμενων Χριστουγέννων, δηλαδή για το 2015, και όχι αυτών που θα γιορτάσουμε σε λίγες ημέρες».

 

Η ατάκα ανήκει στον Σταύρο Καλαφάτη, που δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του βλέποντας ότι το σχετικό θέμα για τον εορταστικό διάκοσμο της πλατείας Αριστοτέλους ερχόταν στο δημοτικό συμβούλιο ενώ ξεκίνησε ήδη ο Δεκέμβριος.

Άλλο ένα δείγμα της αμέλειας και της τσαπατσουλιάς της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έφθασε στο σημείο να προτείνει την απευθείας ανάθεση του εορταστικού διακόσμου του πεζοδρόμου της Αριστοτέλους για να προλάβει τον χρόνο!

 

Αυτό καταγγέλθηκε στο προχθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης από τον επικεφαλής της μείζονος αντηπολίτευσης στον δήμο, βουλευτή Σταύρο Καλαφάτη, αλλά και από άλλους δημοτικούς συμβούλους.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι τέτοια θέματα έρχονται προς συζήτηση 20 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, την ώρα που έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει ο εορτασμός στην πόλη. Μόνο αυτή η διοίκηση αμελεί με τέτοιον τρόπο και εισηγείται απευθείας αναθέσεις» σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι για άλλη μια φορά η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεχνά της άλλες περιοχές της πόλης, πλην του κέντρου.

 

«Δεν βλέπουμε να προβλέπεται τίποτα για τη δυτική είσοδο, απ’ όπου περνούν όλοι οι επισκέπτες της πόλης. Εκεί, το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα είναι ξεχασμένη πολιτεία; Μήπως είδαμε μέριμνα για τα καταστήματα της Λαμπράκη; Για την Τούμπα; Αυτές είναι ξεχασμένες περιοχές για τη διοίκηση του δήμου. Μόνο το κέντρο υπάρχει;» αναρωτήθηκε ο κ. Καλαφάτης.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο κέντρο της πόλης οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι ελάχιστες και θα ξεκινήσουν -όπως και πέρυσι- με μεγάλη καθυστέρηση.

 

Πηγή: Δημοκρατία