Θεσσαλονίκη: «Ανθεκτική πόλη» σύμφωνα με το Ίδρυμα Ροκφέλερ

Μεταξύ των 35 «ανθεκτικώνπόλεων» για το έτος 2014 συμπεριλήφθηκε η Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει στο δίκτυο των «100 Resilient Cities» («100 RC«»), που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ροκφέλερ, όπως ανακοινώθηκε στην ειδική εκδήλωση Urban Resilient Summit, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, με συνδιοργανωτή το έγκυρο περιοδικό «Economist».

 

Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη στους κόλπους ενός αναπτυσσόμενου δικτύου αστικών κέντρων, καλύτερα προετοιμασμένων να αντεπεξέλθουν στις κοινωνικές, οικονομικές ανάγκες και φυσικές καταστροφές -όλα προκλήσεις του 21ου αιώνα- και έρχεται ως αποτέλεσμα της σχετικής υποψηφιότητας που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης διά της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε.
Επισημαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις επτά μόνο ευρωπαϊκές πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λίστα, μαζί με την Αθήνα, αλλά και το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, τη Λισαβόνα και το Βελιγράδι. Οι 35 πόλεις επιλέχθηκαν μεταξύ 330 αιτούμενων πόλεων από ολόκληρο τον κόσμο.

«Πρόκειται για ακόμη μία σημαντική διάκριση της Θεσσαλονίκης, η οποία θα της δώσει τη δυνατότητα όχι απλώς να δικτυωθεί με ευρύ φάσμα πόλεων του πλανήτη, όχι μόνο να διδαχτεί από το καλό παράδειγμα άλλων πόλεων, αλλά και να αποτελέσει η ίδια παράδειγμα καλής πρακτικής για τις πόλεις του κόσμου» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και συμπλήρωσε: «Η Θεσσαλονίκη συμπεριλήφθηκε στις 35 ανθεκτικές πόλεις για το 2014, ανάμεσα σε 330 πόλεις από όλο τον κόσμο, που υπέβαλαν αιτήσεις. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και θα εργαστούμε συστηματικά και με υπευθυνότητα, ώστε να επιβεβαιώσουμε τη δίκαιη αυτή επιλογή προς όφελος της πόλης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη συνηγορεί υπέρ του εποικοδομητικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι αναπτυξιακές και δημοτικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση του μητροπολιτικού σχεδιασμού.