Ολοκληρώνεται η πολιτιστική γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαμόρφωση των κτιρίων στην πολιτιστική γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, όπου θα φιλοξενηθούν νέα εργαστήρια και δράσεις πολιτισμού. Τα έργα στη γειτονιά, η οποία αναπτύσσεται κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς στόχος της δημοτικής αρχής είναι να παραδώσει άμεσα μία μικρή Μονμάρτη, τόπο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

 

 Οι δράσεις, που θα υλοποιηθούν από την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών, απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους και ομάδες πληθυσμού και δεν θα επικεντρωθούν μόνον στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το πράσινο φως για την κατασκευή των υπόλοιπων προγραμματισμένων έργων στην πολιτιστική γειτονιά έδωσε χθες η Μητροπολιτική Επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νεάπολης-Συκεών.

Το έργο της πολιτιστικής γειτονιάς θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς προσεγγίζει με καινοτόμα ματιά τη διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της λαϊκής αρχιτεκτονικής και δημιουργεί έναν νέο πόλο πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Η γειτονιά, που αναπτύσσεται κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών, μεταξύ των οδών Ακρίτα, Ελπίδος, Μετεώρων και Αλ. Παπαδοπούλου, στο πάρκο Ελπίδος στις Συκιές, είχε χρησιμοποιηθεί για την οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων. Σταδιακά όμως ο χρόνος απειλούσε να τη θέσει στο περιθώριο και στη λήθη, έως ότου ο δήμος αποφάσισε να της δώσει και πάλι ζωή.

 

ΕΝΝΕΑ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου και με βάση την προγραμματική σύμβαση θα αναπτυχθούν εννέα δράσεις.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για εργαστήρια πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και για τη δημιουργία Κέντρου Νεότητας.

Ειδικότερα προβλέπονται:

 

• Εργαστήριο κεραμικής-αγγειοπλαστικής • Εργαστήριο περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης: Στο χώρο θα γίνεται ενημέρωση των πολιτών και των μαθητών του δήμου για θέματα περιβάλλοντος, οικολογίας κ.ά.
• Εργαστήριο ζωγραφικής.
• Εργαστήριο φωτογραφίας.
• Εργαστήριο κατασκευής και επισκευής μουσικών οργάνων.
• Κέντρο πληροφόρησης νέων, όπου οι νεολαίοι θα έχουν το δικό τους χώρο, για να μπορούν να συγκεντρώνονται και να ανταλλάσσουν απόψεις για διάφορα θέματα.
• Μουσείο προσφύγων: Με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή θα φιλοξενεί και θα προβάλλει την ιστορία των προσφύγων της περιοχής, καθώς και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.
• Κέντρο πληροφόρησης: Θα είναι το κεντρικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, όπου θα συντονίζονται όλες οι δράσεις.
• Συντονισμός και υποστήριξη της λειτουργίας της πολιτιστικής γειτονιάς.

 

«Φιλοδοξία μας είναι ο χώρος να μετατραπεί σε μία ανοιχτή και υπαίθρια σκηνή καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, έκφρασης και επικοινωνίας, ο οποίος σταδιακά θα αποτελέσει και πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών«, τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος μάλιστα επαναφέρει την πρόταση που έχει καταθέσει στο ΑΠΘ να μεταφερθεί στο χώρο της πολιτιστικής γειτονιάς η σχολή Καλών Τεχνών.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία