ΠΑΜΑΚ: Διήμερο διεθνές συνέδριο Φιλοσοφίας

Αρχίζει σήμερα Παρασκευή 16/1, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδρίων στον 1ο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το διήμερο διεθνές συνέδριο Φιλοσοφίας με τίτλο “Φαντάσματα της Φιλοξενίας”.

 

Διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα.

Στο υπό διαπραγμάτευση θέμα του συνεδρίου καθοριστικός είναι ο ρόλος του δώρου και της ανταλλαγής, του Ξένου και της Ξενίας, του Ξένου και της Φιλοξενίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η αναφορά στη γλώσσα του φιλοξενουμένου, του επισκέπτη, του ξένου, η χρησιμοποίηση της γλώσσας του Άλλου αποδεικνύεται σε αυτό το σημείο ως βασικό στοιχείο κατανόησης του τι σημαίνει η “δυνατότητα της δικαιοσύνης” ή το “αδύνατο” της πραγματοποίησης της έννοιας της δικαιοσύνης.

 

Τα ερωτήματα που αναδύονται μέσα από τον κόμβο των εννοιών όπως δικαιοσύνη, δώρο και γλώσσα είναι: Tl και ποιο είδος ελευθερίας εκφράζεται μέσα από αυτές τις λέξεις; Τα δύσβατα και δίχως τέλος αυτά ερωτήματα αποτελούν σημεία αναφοράς της σύγχρονης τέχνης. Οι ομιλίες του συνεδρίου θα παρουσιαστούν στα ελληνικά και τα γερμανικά και θα υπάρχει σύστημα διερμηνείας.