Νέα αντιπαράθεση για το θέμα της απόθεσης των απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της αναδόχου εταιρίας “Μακεδονικές Γραμμές ΑΤΕ”, με τη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ), αναφορικά με τη χρησιμοποίηση της “κυψέλης 3”, του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για την απόθεση των σκουπιδιών του νομού Θεσσαλονίκης.

 

Ο ανάδοχος με σημερινή του ανακοίνωση, χαρακτηρίζει το έργο “περιβαλλοντικό σκάνδαλο με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικολογία”, την ώρα που ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υποστηρίζει πως “πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ της εταιρίας”.
Συγκεκριμένα, η εταιρία καταγγέλλει τη χρήση του έργου -που η ίδια κλήθηκε να κατασκευάσει- υποστηρίζοντας πως λειτουργεί με αίσθημα ευθύνης, καθώς μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας με τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και άλλα επικίνδυνα για το περιβάλλον στοιχεία.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με την ανάδοχο εταιρία, αποδεικνύονται από τα εργαστηριακά αποτελέσματα ανάλυσης στραγγιδίων, που πραγματοποίησε αναγνωρισμένο ιδιωτικό εργαστήριο, αλλά και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τον ΦΟΔΣΑ να “ομολογήσει όλη την αλήθεια στους πολίτες, στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και στους εκπροσώπους της πολιτείας για ένα έργο με τεράστιες περιβαλλοντικές ευθύνες”.

Ο πρόεδρος του Φορέα κ.Γεράνης, από την πλευρά του, υποστήριξε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως “η εταιρία έχασε το πρώτο δικαστήριο που ζητούσε ως αποζημίωση εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Από τότε έχει βάλει στόχο και κάνει αγωγές για να διεκδικήσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί. Εμείς από τη θέση του καθήκοντος που υπηρετούμε κάνουμε αυτά που επιτάσσει η νομοθεσία”.
“Από την πλευρά του συνδέσμου όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν, είτε είναι ο κατασκευαστής, είτε ο μελετητής”, πρόσθεσε ο κ.Γεράνης.