ΠΕΔ-ΚΜ: Ανάκληση της απόφασης για πρόωρη εκταφή στα κοιμητήρια

Τις έντονες αντιδράσεις δήμων και κατοίκων των δυτικών συνοικιών προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης να μη χορηγεί πέμπτο χρόνο παράτασης στον ενταφιασμό στα κοιμητήρια της περιοχής.

 

Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο διαφώνησε με την εν λόγω απόφαση και ζήτησε την άμεση επίσπευση των διαδικασιών για την επέκταση του χώρου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

 

Η ΠΕΔ-ΚΜ ζήτησε από τη διοίκηση του Συνδέσμου, που επικαλείται την έλλειψη εκτάσεων για την επέκταση των κοιμητηρίων, να ανακληθεί η απόφαση και να συγκληθεί άμεσα έκτακτο συμβούλιο, προκειμένου να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της ταφής. Στη χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν δεκάδες πολίτες της περιοχής που πενθούν τους ανθρώπους που έχασαν, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να αποσυρθεί άμεσα αυτή η απάνθρωπη, όπως τη χαρακτήρισαν, απόφαση, υποστηρίζοντας πως δεν αντέχουν να έρχονται αντιμέτωποι με σοκαριστικές εικόνες όταν καλούνται να κάνουν την εκταφή πριν από έναν εύλογο χρόνο.

 

Όπως τόνισε ο νομικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Γίδαρης, που εκπροσωπεί τους πολίτες που διαμαρτύρονται, υπάρχει διαθέσιμη έκταση 60 στρεμμάτων και ταμειακό υπόλοιπο από τις συνδρομές των δήμων και ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει τη μελέτη. Ανέφερε μάλιστα ότι αν δεν ανακληθεί η απόφαση για μη χορήγηση πέμπτου χρόνου για τον ενταφιασμό, οι πολίτες και οι δήμοι θα προσφύγουν στη αρμόδια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για να την προσβάλουν.

 

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και το μέλος του δ.σ. της ΠΕΔ-ΚΜ δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η εκταφή είναι μια βάναυση διαδικασία και όποιος δεν την έχει ζήσει, δεν έχει δει τίποτα”. Αναγνώρισε τον κορεσμό στα κοιμητήρια σχεδόν όλης της Θεσσαλονίκης και πρότεινε η κυβέρνηση να παραχωρήσει εκτάσεις του δημοσίου στους δήμους για τη επέκτασή τους.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία