Κόκκινος «βάφτηκε» πάλι ο Θερμαϊκός Κόλπος (ΦΩΤΟ)

Αραγε τί είναι όλα αυτά τα κόκκινα λύμματα που έχουν κακαστήσει ανυπόφορο θέαμα τον Θερμαϊκό Κόλπο και αποτελούν μια πολύ κακή εικόνα για όσους ζούνε ή επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και περπατούν στην παραλία της από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο και το Μέγαρο Μουσικής; Πόσο μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή και που οφείλεται το φαινόμενο; Πώς αντιμετωπίζεται;

 

Οι απόψεις διίστανται. 

 

Στο φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» αποδίδεται η τεράστια κοκκινωπή κηλίδα, που εκτείνεται από την Καλαμαριά μέχρι το λιμάνι της πόλης.

Όπως εξήγησε στο radio1d.gr ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, πρόκειται για «ένα φυσικό φαινόμενο που προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν».

«Το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Θερμαϊκό κόλπο, κυρίως δύο εποχές, την άνοιξη και το φθινόπωρο, στις αρχές συνήθως των δύο εποχών και σε περίοδο ηλιοφάνειας. Θα διαρκέσει 3 – 4 εβδομάδες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να κάνει τον κύκλο του. Είναι ένα φαινόμενο που συναντάται από την εποχή των Φαραώ της Αιγύπτου σε ποτάμια και κλειστούς όρμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Φυτιάνος.

«Συνήθως το φαινόμενο εντοπίζεται γύρω από τον Λευκό Πύργο», τόνισε. 

 

Η «ερυθρά παλίρροια» προκαλεί έντονη δυσοσμία, αισθητική ενόχληση εξαιτίας της απόχρωσης του νερού, ενώ έχει οικονομικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα, όπως η αλιεία.

Πάντως, άλλοι ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη. Υποστηρίζουν σχετικά ότι τα λύμματα προέρχονται όχι από το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας αλλά από τα φορτηγά πλοία που για να ελλιμενίσουν με ασφάλεια στα ανοιχτά της Θεσσαλονίκης και εντός του λιμανιού της ξεφορτώνουν απόνερα και αδειάζουν τις δεξαμενές τους από ότι άχρηστο περιέχουν ώστε να μειωθεί το βάρος τους και να μην υπάρξει πρόβλημα στον ελλιμμενισμό τους.

 

Ομως, αυτό δεν το αναγνωρίζουν φυσικά ούτε οι πλοιοκτήτες, ούτε οι αρχές του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. 

Την ώρα που λαμβάνονταν οι φωτογραφίες, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας μετρήσαμε πέντε φορτηγά πλοία στον Θερμαϊκό Κόλπο, στα ανοιχτά της Θεσσαλονίκης. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr