Δικαστική αβάντα εταιριών σε βάρος των Κορδελιοτών για κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Βροντερό «όχι» λένε οι κάτοικοι του Κορδελιού ενάντια στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν μετατρέψει σε «δάσος κεραιών» όλη την πυκνοκατοικημένη περιοχή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.  Ωστόσο, η Δικαιοσύνη είχε άλλη άποψη…

 

Το Radio1d.gr καλύπτει τη διαμαρτυρία τους αλλά και την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου με σημερινό εκτενές ρεπορτάζ, στο οποίο αποκαλύπτεται η αλόγιστη τοποθέτηση παρανόμως κεραιών από τις εταιρίες όχι μόνο στο Κορδελιό αλλά και σε άλλες αστικές περιοχές, οι οποίες όχι μόνο δεν λογαριάζουν την υγεία των κατοίκων, αλλά έχουν επιπλέον απαλλαχθεί με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης από την καταβολή τελών σε όλους τους δήμους της χώρας, όπου έχουν τοποθετήσει τις κεραίες τους. . 

 

Η αρμόδια δικαστική αρχή απέρριψε την αίτηση των κατοίκων του Κορδελιού να σταματήσει τη διαδικασία της τοποθέτησης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας με το επιχείρημα ότι δικάζει με βάση τη νέα νομοθεσία -ιδιαιτέρως προνομιακή για το καρτέλ των τηλεπικοινωνιακών εταιριών- που λήφθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και ουσιαστικά απαλλάσσει τις εταιρίες από κάθε ευθύνη για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών σε κατοικημένες περιοχές και να καταβάλλουν δημοτικά τέλη. 

 

Η δικαστική αρχή όρισε ως νέα δικάσιμο την 11η Μαΐου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση της κεραίας για να κρίνει αν τοποθετήθηκε τηρούσας της νομοθεσίας! 

 

Η δικαστική απόφαση ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους κατοίκους, δεκάδες εκ των οποίων έδωσαν δυναμικό παρών σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των εταιριών και απαιτώντας ξήλωμα εδώ και τώρα όλων των παράνομα τοποθετημένων κεραιών στο Κορδελιό, φοβούμενοι ότι οι επιπτώσεις στην υγεία τους θα είναι πάρα πολύ σοβαρές εξαιτίας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις κεραίες.

Δεκάδες κάτοικοι του Κορδελιού περίμεναν σήμερα το πρωί υπομονετικά έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, όπου εξετάστηκε η προσφυγή τους για προσωρινή διακοπή της διαδικασίας τοποθέτησης της παράνομης κεραίας σε πολυκατοικία, όπου μένει μόνο ένας άνθρωπος, στη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Καραμανλή και Σουρμένων. Η εν λόγω πολυκατοικία απέχει μόλις 120 μέτρα από το Συγκρότημα Α’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου και το Α’ Επαγγελματικό Λύκειο Κορδελιού με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η υγεία εκατοντάδων παιδιών που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται παιδική χαρά και γήπεδο του μπάσκετ. Ουσιαστικά, η πολυκατοικία βρίσκεται στην «καρδιά» του Κορδελιού. 

 

Παρών και μπροστάρης στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι ο δήμαρχος του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, ο οποίος δήλωσε στο radio1d.gr ότι το κράτος έλαβε νόμο που ουσιαστικά δίδει ατύπως ασυλία στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα αλόγιστα και παράνομα να τοποθετούν κεραίες σε όλο το Κορδελιό σε έναν ανταγωνισμό για το ποια θα έχει το καλύτερο σήμα-καμπάνα χωρίς να λογαριάζουν τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. 

 

 

«Κράτος εν κράτει οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας»

 

Η δημοτική αρχή και κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και μαζικά για να τερματιστεί η παρανομία των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Ομοφώνως η δημοτική αρχή αποφάσισε την επιβολή δημοτικών τελών σε όλες τις εταιρίες τόσο για τις νόμιμες όσο και για τις παράνομες κεραίες που τοποθέτησαν σε όλο τον δήμο. 

 

Ο δήμαρχος κατέθεσε επιστολή στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, προειδοποιώντας τους για τον κίνδυνο, και τους κάλεσε να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τις εταιρίες να προχωρούν σε αυτές τις παράνομες πρακτικές, δίχως να ρωτάνε κανέναν. Ο ίδιος προειδοποίηση τις εταιρίες ότι θα επιβάλλει δημοτικά τέλη για τις κεραίες που έχουν τοποθετήσει στον δήμο. 

 

Ο ίδιος ο δήμαρχος κάλεσε με σχετική επιστολή τους ιδιοκτήτες των εταιριών να σταματήσουν αυτή την πρακτική και να του γνωστοποιήσουν εγγράφως που έχουν τοποθετήσει κεραίες νόμιμα και παράνομα στο Κορδελιό. 

 

Εκπρόσωπος μιας εταιρίας τον ρώτησε γιατί του έστειλε αυτή την επιστολή και του υποσχέθηκε αόριστα ότι θα εξεταστεί το θέμα. 

 

Δυστυχώς, το θέμα εξετάστηκε αλλά σε βάρος ουσιαστικά ολόκληρου του ελληνικού λαού που βρίσκεται παγιδευμένος μεταξύ τριών εταιριών που έχουν στήσει «καρτέλ» στην ελληνική αγορά προσυνεννοούμενες τις τιμές και τις δήθεν προσφορές και περιορίζουν τον ανταγωνισμό τους στο ποια θα φυτέψει τις πιο πολλές παράνομες κεραίες σε πόλεις και χωριά για να έχουν καλύτερο σήμα, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις  στην υγεία των κατοίκων. 

 

Μια εβδομάδα μετά την προειδοποίηση του δημάρχου και αφού η δημοτική αρχή ξεκίνησε τη διαδικασία για την επιβολή δημοτικών τελών στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με το νόμο 4313/14 απάλλαξε τις εταιρίες  από τα δημοτικά τέλη, παραδίδοντάς σε αυτές ουσιαστικά «γη και ύδωρ» ώστε να συνεχίσουν να αισχροκερδούν σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας φτωχός δημότης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει δημοτικά τέλη ενώ οι κερδοφόρες εταιρίες απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη», διευκρίνισε ο δήμαρχος. 

 

«Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Λειτουργούν βάσει αποικιοκρατικών συμβάσεων και μέχρι σήμερα είναι οι πρώτες σε κέρδη μετά από τις τράπεζες στην Ελλάδα», δήλωσε ο δήμαρχος. «Εϊναι αλόγιστη η τοποθέτηση των κεραιών και το κάνουν μόνο και μόνο για να έχουν ανταγωνισμό για το ποια θα έχει το καλύτερο σήμα-καμπάνα», τόνισε σκωπτικά ο κ. Σούλας. 

 

«Οι κεραίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και το Κορδελιό έχει καταντήσει δάσος κεραιών» δήλωσε η νομική εκπρόσωπος των κατοίκων του Κορδελιού, Δροσιά Δημητρίου. 

 

Υπέρ των κατοίκων το Συμβούλιο Επικρατείας

 

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επιχειρούν συνήθως μέσω της δωροδοκίας να υποβαθμίσουν τις επιστημονικές έρευνες διεθνώς που προειδοποιούν για τον μεγάλο κίνδυνο στην υγεία των κατοίκων από την εκπομπή μαγνητικής ακτινοβολίας από τις κεραίες που τοποθετούν στις ταράτσες των πολυκατοικιών σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως το Κορδελιό. Ωστόσο, ακόμη και αν έχουν καταφέρει να υπάρχουν αμφιβολίες γύρω από τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τις κεραίες, το Συμβούλιο Επικρατείας έχει γνωμοδοτήσει κατά το παρελθόν ότι εφόσον υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία διακόπτεται η διαδικασία για την τοποθέτηση οποιασδήποτε κεραίας. 

 

Οι κάτοικοι επικαλούνται την παλαιότερη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας για να διεκδικήσουν αρχικά προσωρινή διακοπή της τοποθέτησης της εν λόγω κεραίας, την οποία όμως η δικαστική αρχή στη Θεσσαλονίκη δεν έλαβε υπόψη, ενώ οι διεκδικήσεις τους δεν σταματούν εκεί. 

 

«Οι εταιρίες ψάχνουν άδειες πολυκατοικίες για να στήσουν κεραίες»

 

Για την εν λόγω κεραία, κάτοικοι τόνισαν ότι στη συγκεκριμένη πολυκατοικία μένει μόνο ένας άνθρωπος και ότι γενικά οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αναζητούν πολυκατοικίες με όσο το δυνατόν λιγότερους κατοίκους ή και άδειες για να στήσουν τις κεραίες, εκμεταλλεύονται δηλαδή το γεγονός ότι πολλά διαμερίσματα άδειασαν από τους ενοίκους τους λόγω της σκόπιμης φτωχοποίησής τους μέσω της υπερφορολόγησης από το κράτος και της υπερχρέωσης τους από τις τράπεζες αλλά και του πανάκριβου κόστους ζωής που επιβάλλουν τα καρτέλ των εταιριών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως στα σουπερμάρκετ. 

 

Μόνο στο Κορδελιό υπάρχουν τέσσερις αδειοδοτήσεις για την τοποθέτηση κεραιών σε πολυκατοικίες που έχουν εγκαταλειφθεί από σχεδόν όλους τους ενοίκους τους. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr