Ο δήμος Θερμαικού διέγραψε πρόστιμα ύψους 4,6 εκατ. ευρώ

Στη διαγραφή προστίμων, ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν παραβάσεις κοινόχρηστου χώρου, προχωρά ο δήμος Θερμαϊκού ανακουφίζοντας οικονομικά τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό τμήμα της Μηχανιώνας. Πρόκειται για πρόστιμα που είχαν επιβληθεί το 2006 από την πολεοδομία σε δεκατρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία την περίοδο εκείνη είχαν στήσει κατασκευές και παραπήγματα, για να καλύψουν τη ζήτηση.

 

Την περίοδο του 2006 τα πρόστιμα ανέρχονταν στα 2 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο υπερδιπλασιάστηκε με τους τόκους και χρεώθηκε στον πρώην δήμο Μηχανιώνας, ο οποίος μίσθωνε τα καταστήματα σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών. Σήμερα έπειτα από προσπάθειες της διοίκησης του διευρυμένου δήμου Θερμαϊκού τα πρόστιμα διαγράφονται, καθώς φρόντισε για την ανανέωση της αδειοδότησης των καταστημάτων, ενώ παράλληλα τα ενέταξε στο νόμο περί αυθαιρέτων. “Πρόκειται για τα γνωστά σε πολλούς ως τσαρδάκια της Νέας Μηχανιώνας, τα οποία ήταν παραπήγματα που έστησαν οι καταστηματάρχες. Επειδή όμως ήταν αυθαίρετες κατασκευές, βρέθηκε τρόπος να αποκατασταθεί η νομιμότητά τους και τα πρόστιμα που χρεώθηκαν και καταλογίστηκαν στο δήμο να διαγραφούν”, τόνισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης.

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

 

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου δηλώθηκε στην αρμόδια διεύθυνση Πολεοδομίας Θέρμης ότι βάσει του ν. 4178/13 οι αυθαίρετες κατασκευές της Νέας Μηχανιώνας είναι καταχωρημένες με τις σχετικές άδειες και πλέον μετά τον έλεγχο των προσκομιζομένων εγγράφων τα πρόστιμα θα διαγραφούν. Στην απάντησή της η διεύθυνση Πολεοδομίας Θέρμης σημειώνει ότι ήδη έχει ζητήσει από την αρμόδια ΔΟΥ Καλαμαριάς να της γνωστοποιήσει το ανεξόφλητο υπόλοιπο των προστίμων που επιβλήθηκαν στο δήμο Θερμαϊκού και βεβαιώθηκαν στους χρηματικούς καταλόγους με 21 πράξεις των ετών 2007 και 2011, προκειμένου να προβεί στη διαγραφή τους.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των προστίμων ήταν 2,4 εκατ. ευρώ, που με τις προσαυξήσεις φτάνει στα 4,6 εκατ. ευρώ.

“Επιτέλους ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα του δήμου επιλύεται. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα για το θέμα αυτό, ενώ μπορούσε πολύ νωρίτερα να διαγραφεί η τεράστια αυτή οφειλή που βάραινε το δήμο, αλλά συνειδητά χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση σε βάρος της σημερινής”, τόνισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ευτυχώς οι διαρκείς παρατάσεις που παρέσχε ο νόμος περί αυθαιρέτων επέτρεψε στο δήμο να κλείσει τη μαύρη τρύπα, που δυνητικά μπορούσε να τινάξει στον αέρα το δημοτικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο διάστημα ο δήμος προχώρησε και στη διαγραφή προστίμων που άγγιζαν τα 100.000 ευρώ και αφορούσαν παραβάσεις για τη χρήση του αιγιαλού. Πρόκειται για πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε περίπου 50 επιχειρήσεις, οι οποίες όμως ήδη είχαν πληρώσει τις ίδιες παραβάσεις που τους καταλόγισε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) που έχει τη χρήση του αιγιαλού.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία