Στο εδώλιο τραπεζίτες και δανειολήπτες από το Ωραιόκαστρο

Στο τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης άρχισε χθες η δίκη δύο στελεχών τραπεζικού υποκαταστήματος στο Ωραιόκαστρο και 22 δανειοληπτών, που κατηγορούνται για απιστία από κοινού, η οποία προκάλεσε ζημία στην τράπεζα, το ύψος της οποίας φαίνεται να υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ.

 

Τα στελέχη, διευθυντής και προϊστάμενος χορηγήσεων, φέρονται ότι την περίοδο από τον Αύγουστο του 2003 μέχρι το Νοέμβριο του 2004 έδιναν ψευδή στοιχεία στην κεντρική διεύθυνση της τράπεζας, προκειμένου να πάρουν δάνειο κάποιες εταιρείες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

 

Οι κατηγορούμενοι «αποσιωπούσαν τα αληθινά στοιχεία που αφορούσαν την αφερεγγυότητα και απατηλή συμπεριφορά πιστούχων σε σχέση με τη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να παραπλανηθούν και να πειστούν τα στελέχη να εγκρίνουν δάνεια, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις». Εκτός αυτού προέβαιναν στην πλασματική ενημέρωση των οφειλών και εικονική μείωση της οφειλής, ώστε να περιοριστεί το ύψος της.

 

Στην ουσία βάσει κατηγορητηρίου μεγάλο μέρος των δανείων φαίνεται να χαριζόταν. Κατηγορούμενοι είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια και επαγγελματίες που με κάποιον τρόπο φέρονται να διευκόλυναν τις διαδικασίες. Η εκδίκαση της υπόθεσης σύμφωνα με νομικούς θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία