ΑΠΘ: Πειράματα διαστημικής μικροβιολογίας

Στην τελική φάση σχεδιασμού βρίσκονται τα πειράματα διαστημικής μικροβιολογίας που θα διεξάγει η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. στις εγκαταστάσεις του «Large Diameter Centrifuge» που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της ESA (ESTEC) στο Νόρντβαικ της Ολλανδίας.

 

Η ομάδα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για να αναπτύξει και να υλοποιήσει πειράματα υπερβαρύτητας, κατά τη διάρκεια της έκτης καμπάνιας «Spin Your Thesis!» της ESA, που θα πραγματοποιηθεί στις 7-18 Σεπτέμβρη 2015.

 

Η ομάδα του Α.Π.Θ. αποτελείται από 3 διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος, την Ζαφειρώ Ασπρίδου, την Μυρσίνη Κακαγιάννη και την Δάφνη Δημακοπούλου-Παπάζογλου, υπό την επίβλεψη του Διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Α.Π.Θ., Αν. Καθηγητή Κωνσταντίνου Κουτσουμανή.

 

Η ομάδα θα μελετήσει τη συμπεριφορά βακτηρίων σε συνθήκες που προσομοιάζουν το περιβάλλον πλανητών με βαρύτητα έως 20 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Συγκεκριμένα, θα μελετηθεί η επίδραση της υπερβαρύτητας στη θεμοαντοχή και την κινητικότητα των βακτηρίων τόσο σε φαινοτυπικό όσο και σε μοριακό επίπεδο. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στη βελτίωση της γνώσης των χαρακτηριστικών των μικροοργανισμών που σχετίζονται με την αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την παθογένειά τους και, πιθανώς, στην τροποποίηση των διαδικασιών αποστείρωσης, με πιθανή εμπλοκή στην αναζήτηση ζωής σε εξωγήινα περιβάλλοντα.

 

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των πειραμάτων τους, η ομάδα υποστηρίζεται από το Γραφείο Εκπαίδευσης και από εμπειρογνώμονες που είναι υπεύθυνοι για τις εγκαταστάσεις του LCD. Τα μέλη του ευρωπαϊκού συνδέσμου «European Low Gravity Research Association (ELGRA)» θα είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν συμβουλές και εμπειρογνωμοσύνη σε ό,τι αφορά στη μικροβαρύτητα και την έρευνα της υπερβαρύτητας.

 

Η επιλογή αποτελεί σημαντική διάκριση για το Α.Π.Θ. αφού μόνο 4 ομάδες από όλη τη Ευρώπη επιλέγονται κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν στην καμπάνια «Spin Your Thesis!» της ESA.

Από αριστερά προς δεξιά: Δημακοπούλου-Παπάζογλου Δάφνη, Υπ. Διδάκτωρ, Κακαγιάννη Μυρσίνη, Υπ. Διδάκτωρ, Ασπρίδου Ζαφειρώ, Υπ. Διδάκτωρ, Κουτσουμανής Κώστας, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, Επιβλέπων.

 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr