Επιβολή προστίμων για υπαίθρια διαφήμιση από τον δήμο Θερμαϊκού

Πρόστιμα σε όλους όσοι διαφημίζονται σε υπαίθριους χώρους που δεν έχουν καθοριστεί από το δήμο αποφάσισε να επιβάλει η δημοτική αρχή Θερμαϊκού, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την τάξη και το νόμο.

 

Στην ουσία πρόκειται για εφαρμογή του άρθρου 8, του νόμου 2946/2001. Ο νόμος ορίζει ότι το πρόστιμο μπορεί να φτάνει από τα 1.467,35 ευρώ  μέχρι τα 29.347 ευρώ, ανάλογα με τις περιστάσεις.

 

Από το 2009 μέχρι και σήμερα το Α.Τ. Ν. Επιβατών όσο και η Δημοτική Αστυνομία απέστειλαν  στο Δήμο Θερμαϊκού μεγάλο όγκο βεβαιωμένων παραβάσεων που αφορούν περιπτώσεις παράνομης υπαίθριας διαφήμισης.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ποινικής πορείας του θέματος, η αρμοδιότητα του Δήμου περί επιβολής προστίμου, ως διοικητική ποινή, είναι υποχρεωτική. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης, με αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς στην αρμόδια Επιτροπή Φορολογικών Διαφορών του Δήμου.

Σημειώνεται ότι για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου κρατούσε στο συρτάρι αυτές τις υποθέσεις επί τρία ή τέσσερα χρόνια, ώστε να μη γίνει δυσάρεστη στους εμπλεκόμενους. Είναι αξιοσημείωτο ότι , κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο οι περισσότεροι σύμβουλοι της παράταξης που διοικούσε εκείνη την περίοδο το Δήμο επέλεξαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ώστε –όπως και τότε έτσι και σήμερα- να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους.  

Για το θέμα ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Η εφαρμογή της νομιμότητας είναι αυτονόητη επιλογή για τη δημοτική αρχή. Πέραν αυτού, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει αφενός θέμα τάξεως, υπό την έννοια ότι όλοι οι διαφημιζόμενοι θα πρέπει να έχουν ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αφετέρου πρόκειται για ζήτημα αισθητικής του αστικού τοπίου.

Επίσης υπάρχει θέμα ασφάλειας υπό την έννοια ότι οι κατασκευές που τοποθετούνται σε υπαίθριους χώρους θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να μη γίνουν αιτία ατυχημάτων. Συνεχής προσπάθεια της δημοτικής αρχής είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και σε αυτό το πλαίσιο η ευταξία παίζει σημαντικό ρόλο».
 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr