Άτυπο δημοψήφισμα για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς στην Ραιδεστό

Την ψήφο τους για δημιουργία λαϊκής αγοράς στην περιοχή τους έδωσαν οι κάτοικοι της Ραιδεστού, που συμμετείχαν στο πρώτο άτυπο λαϊκό δημοψήφισμα που οργάνωσε ο δήμος Θέρμης σε συνεργασία με εθελοντές.

 

Δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη Ραιδεστό, ανεξάρτητα από το πού ψηφίζουν, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν μέσω ερωτηματολογίου για το αν επιθυμούν ή όχι τη λειτουργία λαϊκής στον οικισμό, αλλά και ποιο σημείο θεωρούν κατάλληλο για τη χωροθέτησή της.

 

Κάλπες στήθηκαν στο δημοτικό κατάστημα του χωριού, ενώ οι συνολικά 481 πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Ειδικότερα, η διαδικασία αφορούσε διαβούλευση – κατάθεση απόψεων μεταξύ κατοίκων και δήμου, που προέβλεπε και ψηφοφορία, προκειμένου οι πολίτες να εκφράσουν το αίτημά τους, το οποίο ήδη είχε κατατεθεί στο τοπικό συμβούλιο. Το επόμενο διάστημα, με βάση και τα αποτελέσματα, ο δήμος Θέρμης θα υποβάλει αίτηση στην αρμόδια επιτροπή λαϊκών αγορών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα, προκειμένου να προχωρήσει η σύσταση της λαϊκής στην περιοχή.

“Η διαδικασία της κατάθεσης απόψεων των πολιτών για ένα ζήτημα που έβαλαν οι ίδιοι στο δήμο εξελίχθηκε σε άτυπο λαϊκό δημοψήφισμα, το οποίο είχε μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο” τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να προχωρήσει δίκαια και δημοκρατικά ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία. Ανάφερε μάλιστα ότι η επιτυχία του εγχειρήματος δίνει κίνητρο στον δήμο να στηρίξει και άλλα τέτοια άτυπα δημοψηφίσματα για ζητήματα που θέτουν οι πολίτες.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στη διαδικασία του δημοψηφίσματος συμμετείχαν συνολικά 481 κάτοικοι της Ραιδεστού, ενώ με τη λειτουργία λαϊκής αγοράς στον οικισμό συμφώνησαν 463 άτομα. Αναφορικά με τη χωροθέτησή της, 145 πολίτες απάντησαν ότι επιθυμούν η αγορά να λειτουργήσει στην οδό Πολυτεχνείου – Κολοκοτρώνη και Αθ. Διάκου (Άλφα Ιατρική), 121 υπέδειξαν την αρχή της οδού Κολοκοτρώνη – Πολυτεχνείου, 131 πολίτες το τέρμα της Κολοκοτρώνη (Δασάκι), 47 στην οδό Κωνσταντινουπόλεως και 13 άτομα επέλεξαν την προέκταση της οδού Σπύρου Λούη (γηπεδάκι μπάσκετ).

Ωστόσο, αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο εξέφρασε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης “Παρέμβαση Πολιτών δήμου Θέρμης”, που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της οποίας υποστήριξαν ότι δεν εστίαζε μόνο στην ουσία του δημοψηφίσματος, για το αν και πού θα γίνει η λαϊκή αγορά, αλλά περιείχε και άλλα ερωτήματα, άσχετα με το θέμα (όπως φύλο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας κτλ).

“Δεν μπορούμε να φανταστούμε αν από εδώ και πέρα για κάθε ομόφωνη απόφαση που λαμβάνεται από τα συμβούλια, τοπικά και δημοτικό, θα πρέπει στη συνέχεια να διεξάγεται και δημοψήφισμα. Αυτή η πρακτική υποβαθμίζει τον ρόλο των τοπικών συμβουλίων στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθιστώντας τα διακοσμητικά στοιχεία” τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία