Συνεργασία ΑΠΘ και δήμου Θεσσαλονίκης

Με στόχο τη στενότερη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση, του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, των Αναπληρωτών Πρύτανη και των Αντιδημάρχων.

 

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρύτανη του ΑΠΘ, βρέθηκαν ζητήματα της καθημερινότητας (κτιριακά, οικονομικά, καθαριότητας), αλλά, κυρίως, θέματα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικής πολιτικής. Παρουσιάστηκαν εκατέρωθεν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης και τέθηκαν οι βάσεις για στενότερη συνεργασία των δύο φορέων.

 

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο για την αρωγή στην αποτελεσματικότερη καθαριότητα των εξωτερικών χώρων της Πανεπιστημιούπολης, αναφέρθηκε στη συμβιωτική σχέση Πανεπιστημίου-Πόλης.

 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του Αριστοτελείου, το οποίο, πέρα από την τόνωση της οικονομίας, προσδίδει, με τις δεκάδες χιλιάδες φοιτητών του, τη γνωστή ζωντάνια στην πόλη.

 

Στη συνέχεια συζητήθηκαν μεταξύ άλλων: η συμβολή στη μετακίνηση των φοιτητών ΑΜΕΑ του ΑΠΘ από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, η συστηματική συνδιοργάνωση πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων και ειδικότερα κατά το 2016, έτος συμπλήρωσης 2.400 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη (σε συνεργασία και με τους εμπλεκόμενους Δήμους Αριστοτέλη και Ναούσης), η προβολή του έργου που επιτελείται στο ΑΠΘ από τη Δημοτική Τηλεόραση και το Δημοτικό Ραδιόφωνο, η εκπόνηση διπλωματικών εργασιών από φοιτητές του ΑΠΘ με αντικείμενο συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν το Δήμο (πχ αρχιτεκτονικές και συγκοινωνιακές παρεμβάσεις), η πρακτική άσκηση φοιτητών σε φορείς του Δήμου, η παροχή τεχνογνωσίας του ΑΠΘ σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η ανάπτυξη συγκεκριμένων εφαρμογών για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε βιώσιμη πόλη, η διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης προς το Δήμο σε θέματα διοίκησης, η συνδρομή του ΑΠΘ στη βελτίωση του Ζωολογικού Κήπου της πόλης μας και η πρόταση του ΑΠΘ για ίδρυση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

 

Αποφασίστηκε η άμεση δημιουργία κοινών Ομάδων Εργασίας για την αποτελεσματικότερη διερεύνηση επιμέρους θεμάτων και την ανάληψη από κοινού δραστηριότητων.

 

Στην πολύωρη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΑΠΘ ο Πρύτανης Περικλής Μήτκας και οι Αναπληρωτές Πρύτανη Θεόδωρος Λαόπουλος, Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, Δέσποινα Κλαβανίδου, Αριάδνη Στογιαννίδου και Νικόλαος Βαρσακέλης. Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, πλαισίωσαν οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Παππάς, Καλυψώ Γούλα, Έλλη Χρυσίδου, Σπύρος Πέγκας, Γεωργία Ρανέλλα και Πέτρος Λεκάκης.

 

H συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με διάθεση αμοιβαίας κατανόησης για την αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων, αλλά κυρίως με τη ματιά στο μέλλον για την παράλληλη ανάπτυξη του ΑΠΘ και της πόλης της Θεσσαλονίκης.