Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού δήμου Νεάπολης-Συκεών

Στην ανάδειξη ενός νέου, αυθεντικού θεσμού διεύρυνσης της πολιτιστικής αγωγής των μαθητών και επίτευξης μιας μόνιμης επαφής του ανοιχτού σχολείου με την τοπική κοινωνία, στοχεύει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Προς την κατεύθυνση αυτή διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος τη «Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού», με σκοπό ο πολιτισμός να γίνει θεμέλιο της εκπαίδευσης των παιδιών και τα σχολεία τόποι καλλιτεχνικής αναφοράς και έκφρασής τους.  

 

Στη «Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού 2015» εντάσσονται εκδηλώσεις που μέχρι πρότινος οργανώνονταν ξεχωριστά, όπως το Φεστιβάλ Παιδείας, η Μαθητική Θεατρική Συνάντηση, το Φεστιβάλ  Καλλιτεχνικών Μαθητικών Συναντήσεων και το Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, και οι οποίες κατέγραψαν θετική πορεία προάγοντας και προβάλλοντας το νεανικό καλλιτεχνικό πλούτο.

 

Σήμερα, ωστόσο, που οι θεσμοί εξελίσσονται, ο δήμος προχωρά στην υλοποίηση της δέσμευσής του για ενοποίηση, διεύρυνση και αναβάθμιση κάθε αξιόλογης καλλιτεχνικής δράσης που προϋπήρχε στους τέσσερις πρώην δήμους που αποτελούν πλέον τον καλλικρατικό Νεάπολης-Συκεών, με την προοπτική της δημιουργίας ενός νέου, καινοτόμου, περισσότερο λειτουργικού και ενδιαφέροντος θεσμού.

 

27 Μαρτίου έως 13 Ιουνίου

 

Τη «Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού» οργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών και το Γραφείο Παιδείας από αύριο, Παρασκευή 27 Μαρτίου έως και τις 13 Ιουνίου, και συμμετέχουν σχολικές μονάδες και από τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου-Ευαγγελίστριας, καθώς και από άλλα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.

 

«Διατηρώντας κάθε θετικό στοιχείο και εμπειρία του παρελθόντος, δίνουμε μια άλλη διάσταση στην έννοια και ουσία της ευρύτερης πολιτιστικής παιδείας που προωθούμε στον τόπο μας. Σκοπός, άλλωστε, των δύο αυτών αλληλένδετων εννοιών είναι η ανάπτυξη του ανθρώπου, της σκέψης και της κρίσης του, των πρωτοβουλιών και δράσεών του, των γνώσεων και του ενθουσιασμού του. Στόχευση δική μας είναι να εξασφαλίζουμε στις ζωντανές δυνάμεις της σχολικής μας κοινότητας μια μόνιμη ευκαιρία να δραστηριοποιούνται ομαδικά, να πρωταγωνιστούν, να καλλιεργούν και να υιοθετούν κοινωνικές αξίες και αρετές», επισημαίνουν ο  δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Δημήτρης Απατσίδης.

 

«Παράλληλα εντάσσουμε στο νέο μας εγχείρημα τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους, ώστε να προβάλλεται ο μεγάλος καλλιτεχνικός πλούτος που έχουμε τη χαρά να διαθέτουμε στο δήμο μας, στη βάση μιας συνεχούς και ανοιχτής επικοινωνίας και συνεργασίας. Σας προσκαλούμε και σας καλωσορίζουμε στη γιορτή του θεάτρου, της μουσικής, των εικαστικών, της λογοτεχνίας, του περιβάλλοντος, σε μια γιορτή όλο το χρόνο», προσθέτουν.

 

Εκδηλώσεις για όλους

 

Η «Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού 2015» περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα στην Κύπρο, τη μουσική και τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, τον κινηματογράφο, προβολές ταινιών μικρού μήκους, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις από τις δύο Δημοτικές Βιβλιοθήκες Συκεών και Νεάπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, αφηγήσεις παραμυθιών, ομαδικές και ανεξάρτητες εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες χορωδιακής μουσικής και άλλων ειδών, κ.λπ.

 

Επίσης, παρουσιάσεις περιβαλλοντικών εργασιών σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και πολιτιστικών προγραμμάτων των σχολείων δυτικής Θεσσαλονίκης από το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

 

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του δήμου Νεάπολης – Συκεών

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr