Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης

Το πολύπαθο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

 

Η αρχιτέκτων, αρχαιολόγος και πρώην στέλεχος του κατεργηθέντος Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Λιλιμπάκη, υπογράμμισε ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης θεσμοθετήθηκε το 1985 και το 2003 ξεκίνησε η αναγκαία διαδικασία επικαιροποίησής του, η οποία και εντάχθηκε σε κοινοτικό πρόγραμμα. Το 2005 έγινε η επιλογή του αναδόχου, η σύμβαση υπογράφηκε το 2007 και το 2009 οριστικοποιήθηκε ότι θα αφορά τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής και τμήμα των νομών Ημαθίας και Πιερίας.

 

Μετά από διαβούλευση, έφτασε το καλοκαίρι του 2014 στη Βουλή και σύμφωνα με την κ. Λιλιμπάκη, λίγη σχέση είχε με την σημερινή πραγματικότητα. Τελικά, αποσύρθηκε, μετά από “παρεμβάσεις από φορείς ή πρόσωπα”, όπως επισήμανε η ίδια. Η κ. Λιλιμπάκη μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν τελικά δεν νομοθετηθεί η επικαιροποιήση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, να χρειαστεί να επιστραφούν τα χρήματα στην ΕΕ.

 

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον χωρικό σχεδιασμό, ανέπτυξε η χωροτάκτης, πολεοδόμος, μέλος του αρμόδιου τμήματος του κόμματος και επιστημονική συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μαρία Καλαντζοπούλου. Όπως επισήμανε, ο χωρικός σχεδιασμός θα πρέπει να είναι απλός, να αντιστοιχεί στα δύο επίπεδα αιρετής αυτοδιοίκησης, να απαντά στα προβλήματα αντιφάσεων, που είχαν οι ρυθμίσεις του παρελθόντος και να θεσπιστεί με όρους χωροκοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

 

Το μέλος της γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γρηγοριάδης υπογράμμισε ότι το επικαιροποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, αν και “ξεδοντιασμένο”, ήταν επίφοβο “γιατί δεν ταίριαζε με τις επιλογές που είχαν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της πόλης”.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.