Για τις 28 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη της «Παγίας»

Για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναβλήθηκε η δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο της «Παγίας Προκαταβολής» του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία κατηγορούνται συνολικά 17 άτομα, ανάμεσά τους ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο άλλοτε γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών και δώδεκα δημοτικοί υπάλληλοι.

 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε για τις 28 Σεπτεμβρίου την εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω παρέλευσης ωραρίου, αλλά και με δεδομένη την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που δεσμεύει τους δικηγόρους να μην παρίστανται στα Κακουργιοδικεία την τρίτη μέρα της συνεδρίασης, εφόσον κατά τις δύο προηγούμενες δεν έχει ξεκινήσει η δίκη, όπως συνέβη σ’ αυτήν την περίπτωση.

 

Αυτήν ήταν η τέταρτη φορά που αναβάλλεται η συγκεκριμένη υπόθεση (οι τρεις προηγούμενες ήταν διαδοχικά το Δεκέμβριο του 2013, το Μάρτιο του 2014 και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου), γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση κάποιων εν ενεργεία δημοτικών υπαλλήλων, που, λόγω της εμπλοκής τους, τέθηκαν σε αργία. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε ομηρία τόσα χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά μία εκ των κατηγορούμενων υπαλλήλων. Ως εκ τούτου απηύθυναν έκκληση προς το δικαστήριο να δοθεί μία σύντομη δικάσιμος ώστε, αφού κριθούν από τις δικαστικές Αρχές, να τελειώσει η εκκρεμότητά τους.

 

Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ο τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος που εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του, ενώ, αντίθετα, κανονικά έδωσε το παρών του ο Μ. Λεμούσιας. Όπως είναι γνωστό, οι δύο παραπάνω άντρες εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία και παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές Διαβατών.

 

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα πρόκειται για τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη, Θεόδωρο Αθανάσαρο και Μιχάλη Ζορπίδη, που αθωώθηκαν για την υπόθεση της υπεξαίρεσης.

 

Ανάμεσα στις κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους είναι αυτές της απιστίας, της απάτης, της ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας.

 

H «Παγία» αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη των μικροεξόδων. Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, από το ταμείο αυτό εκταμιεύτηκαν ποσά με παράνομο και αδιαφανή τρόπο, και με πρόσχημα να εξυπηρετηθούν επείγουσες και έκτακτες ανάγκες του Δήμου. Η ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο προσεγγίζει τα 1,2 εκατ. ευρώ.

 

Ο δικαστικός Γολγοθάς του Β. Παπαγεωργόπουλου και του Μ. Λεμούσια συνεχίζεται μετά το Πάσχα, καθώς για τις 23 Απριλίου έχει προσδιοριστεί η δίκη για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πράξη που συνδέεται με το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης. Για την υπόθεση αυτή βέβαια προσέφυγαν πρόσφατα στον ‘Αρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου που τους έκρινε και σε δεύτερο βαθμό ένοχους.