Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων στη ΓΑΔΘ

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, τα Φιλοζωικά Σωματεία «Αγάπη» και «Κύων και Γαλή» και τη στήριξη του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη

 

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η ενημέρωση του αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού της Γ.Α.Δ.Θ. σχετικά με περιπτώσεις κακοποίησης ζώων και την ισχύουσα ελληνική Νομοθεσία

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε Ημερίδα με θέμα «Η κακοποίηση των ζώων και η αντιμετώπιση του φαινομένου σε μια σύγχρονη κοινωνία», που διοργανώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, τα Φιλοζωικά Σωματεία «Αγάπη» και «Κύων και Γαλή» και τη στήριξη του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.

Την Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (30-03-2015), στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, χαιρέτισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Βασίλειος Κιμ. Μωυσίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση… Η κακοποίηση των ζώων δεν είναι φαινόμενο σύγχρονο. Εξαιτίας ακριβώς του διαχρονικού του χαρακτήρα, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

 

…η Αστυνομία οφείλει να δείχνει καθημερινά το κοινωνικό της πρόσωπο. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να προστατεύει τα ζώα από κακομεταχείριση, να οδηγεί τους δράστες στη δικαιοσύνη και να φροντίζει, σε συνεργασία με τους δήμους και τις Φιλοζωικές Οργανώσεις, ώστε τα αδέσποτα ζώα να βρίσκουν στέγη…

 

…Η προστασία των ζώων από την ανθρώπινη βαρβαρότητα, για να είναι αποτελεσματική, πέραν της αυστηρής μεταχείρισης των παραβατών, των αστυνομικών μέτρων πρόληψης και καταστολής … πρέπει να συνοδεύεται από γενικότερη ενεργή κοινωνική συμμετοχή…

 

…Σας διαβεβαιώνω ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης θα συνδράμει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία…»

 

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Καρτάλης, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα και μετέφερε τις ευχές του κ. Δημάρχου για την επιτυχή διεξαγωγή της ημερίδας.

 

 Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Πυλαίας «ΑΓΑΠΗ», κα. Ιζαμπέλα ΜΠΟΤΟΝΑΚΗ, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε: «…Είμαστε σίγουροι ότι μέσα από την ενημέρωση, τη γνώση και την παιδεία μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια Ελλάδα αντάξια της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όλο τον κόσμο.

 

Υπάρχουν πολλές ομάδες πλασμάτων που δεν υποστηρίζονται. Κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πλανήτης τους ανήκει ολοκληρωτικά και ότι τα ζώα είναι κατώτερης σημασίας, χωρίς ψυχή και συναισθήματα, οπότε μπορούν να τα βασανίζουν με διάφορους τρόπους. Ωστόσο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω σ΄αυτό το ζήτημα και παλεύουν για την διάσωση των ζώων αλλά και για τη δημιουργία ενός πλαισίου που να τα υποστηρίζει και να τα δίνει κάποια δικαιώματα … Θεωρούμε ότι με τη σημερινή μας συνάντηση… συμβάλλουμε σε μια αναγεννητική πνοή της κοινωνίας μας, που θα πρέπει να αρχίσει να ανακαλύπτει ξεχασμένα ιδανικά»

 

Η διοργάνωση, περιελάμβανε τρεις (3) θεματικές ενότητες, οι οποίες αναπτύχθηκαν εκτενώς από διακεκριμένους επιστήμονες, με αντικείμενο:

 

  • τη νομική προστασία των ζώων στην Ελλάδα και τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας
  • τη συμβολή της κτηνιατροδικαστικής, σε περιπτώσεις κακοποίησης -βίαιης θανάτωσης των ζώων
  • την κακοποίηση ζώων και τη ψυχική υγεία του ανθρώπου-θύτη.

 

Εισηγητές της ημερίδας ήταν αντίστοιχα, οι:

  • κα. Βάσω ΤΑΚΗ, δικηγόρος
  • κ. Δημήτριος ΤΟΝΤΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής
  • Δρ. Δημήτριος ΔΟΥΚΑΣ, κτηνίατρος

 

Την ημερίδα παρακολούθησαν Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Θ., Αξιωματικοί του Σώματος, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό της Γ.Α.Δ.Θ.

 

Ανάλογες διαλέξεις με συναφή θεματολογία, θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr