Αρχίζουν τα έργα συντήρησης στο παραλιακό μέτωπο

Στροφή στα έργα της καθημερινότητας κατά τη σαφή δέσμευση που ανέλαβαν από την έναρξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου τόσο προσωπικά ο Γιάννης Μπουτάρης όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς επιχειρεί και στην πράξη η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός, ύψους άνω των 920.000 ευρώ, για την εκτέλεση εκτεταμένων εργασιών συντήρησης σε δημόσιους χώρους που σήμερα παρουσιάζουν εικόνα υποβάθμισης με κατεστραμμένες πλάκες στα πεζοδρόμια, προβληματικό φωτισμό και μισοκατεστραμμένο πράσινο.

Η μελέτη του έργου αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ώστε στη συνέχεια να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός που είναι αναγκαίος, για να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις επισκευών και συντήρησης σε υπαίθριους χώρους οι οποίοι βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του κεντρικού δήμου.

Στη νέα παραλία

Μέσω της συγκεκριμένης εργολαβίας επιχειρείται να δοθεί λύση στην πληθώρα των προβλημάτων που εντοπίζονται στην περιοχή της νέας παραλίας, η οποία, παρότι αναπλάστηκε μόλις πρόσφατα, έχει υποστεί πολλές φθορές αλλά και βανδαλισμούς.

Εξάλλου και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας έχει παραδεχτεί ότι η διατήρηση των περιοχών που αναπλάθονται σε ένα υψηλό επίπεδο αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς «οι υπηρεσίες του δημοσίου δεν έχουν την κουλτούρα της συντήρησης».
Ο κ. Παππάς από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στη διευρυμένη αντιδημαρχία ζήτησε τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος να αξιοποιηθούν για συντηρήσεις και όχι για μεγαλόπνοους σχεδιασμούς. «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται μεγάλα έργα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί να συντηρούνται με επιμέλεια. Σήμερα στη νέα παραλία υπάρχουν προβλήματα. Η ανάπλαση έγινε, αλλά ουδέποτε εκπονήθηκε μία τεχνικοοικονομική μελέτη για τη συντήρηση του έργου», έχει επισημάνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

Τα σημάδια φθοράς, που εδώ και καιρό είναι ορατά στο προσφάτως αναπλασμένο παραλιακό μέτωπο της πόλης, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αρχιτέκτονα του έργου ανάπλασης Πρόδρομου Νικηφορίδη, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα επιχείρησε αυτοψία στο πλακόστρωτο και στα πάρκα, καταγράφοντας πληθώρα προβλημάτων, τα οποία αποδίδονται στην κακή συντήρηση των χώρων.

Εξάλλου οι δυσκολίες που παρατηρούνται στη συντήρηση του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας πυροδότησαν στο πρόσφατο παρελθόν οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι «είναι τραγικό να σηκώνει η διοίκηση τα χέρια και να μην μπορεί να συντηρήσει τα πάρκα της νέας παραλίας, αυτού του κοσμήματος της Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος εξάλλου κάλεσε τους αντιδημάρχους «να μη ρίχνουν το ανάθεμα στις υπηρεσίες, αφού τα όποια λάθη μάλλον στους πολιτικούς προϊσταμένους οφείλονται».

Η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, παρότι έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο δημόσιο έργο της τελευταίας πενταετίας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και έχει αποσπάσει ακόμη και διεθνείς διακρίσεις, παρουσιάζει έντονα σημάδια φθοράς αλλά και αδιαφορίας.

Μάρμαρα και αγάλματα μουτζουρωμένα με σπρέι, σπασμένα ξύλα στις περιφράξεις, ξεραμένα δέντρα και φυτά, σιντριβάνια που λειτουργούν κατά περίσταση, κλεμμένα ή κατεστραμμένα φωτιστικά, σπασμένοι κυβόλιθοι αλλά και σκουπίδια δίπλα σε πολυσύχναστα σημεία είναι μόνον ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ των προβλημάτων στη νέα παραλία.
Εξάλλου συχνοί είναι και οι βανδαλισμοί με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αφαίρεση ενός κύκλου από το γλυπτό «Τρεις Κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, το οποίο κοσμεί το πάρκο των γλυπτών.

Στην αλάνα της Τούμπας

Στο πλαίσιο της εργολαβίας των περίπου 920.000 ευρώ, που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα, ο δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις επισκευών και συντήρησης στην πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, όπως ονομάζεται πλέον η πρώην αλάνα της Τούμπας, όπου επίσης στο πρόσφατο παρελθόν εξελίχθηκαν υψηλού κόστους έργα ανάπλασης.
Παράλληλα επισκευές έχει προγραμματιστεί να εκτελεστούν και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, όπως ενδεικτικά στην πλατεία Αριστοτέλους και στην πλατεία Ναβαρίνου. Ακόμη επεμβάσεις θα γίνουν σε υπαίθρια αθλητικά γήπεδα, τα οποία σήμερα έχουν κατεστραμμένες περιφράξεις, σε δημοτικά οικόπεδα που παρουσιάζουν προβληματική εικόνα αλλά και σε πολλούς άλλους κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις γειτονιές της πόλης.
 

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία