ΑΠΘ: «POPULISMUS: Λαϊκιστικός λόγος και δημοκρατία»

Στο πλαίσιο το ερευνητικού προγράμματος «POPULISMUS: Λαϊκιστικός λόγος και δημοκρατία», το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνει ομιλία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Johannes Kepler της Αυστρίας, Dario Azzellini, με τίτλο: [Η Βενεζουέλα και το λατινοαμερικανικό πλαίσιο: Επαναστατικός λαϊκισμός;]

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα 3Α του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ (Εγνατίας 46), την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 και ώρα 14.00. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

Περίληψη:

 

Μια από τις κατηγορίες που αποδίδεται συχνά στον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, όπως και σε άλλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, είναι αυτή του λαϊκισμού. Στον μηντιακό λόγο της Δύσης, ο όρος χρησιμοποιείται χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις και ενέχει αυτομάτως μια αρνητική κρίση. Παρόλα αυτά, ο λαϊκισμός στην Λατινική Αμερική είναι ιστορικά διαφορετικός από τον παραδοσιακό ευρωπαϊκό λαϊκισμό. Ενώ στην Ευρώπη ο λαϊκισμός, σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, έχει εκδηλωθεί περισσότερο ως το πολιτικό σχέδιο πιο αδύναμων βιομηχανικών καπιταλιστικών τομέων να καταστούν κεντρικές αναφορές για τη συλλογική δράση, στη Λατινική Αμερική ο λαϊκισμός ιστορικά έχει συνυφανθεί με ένα σχέδιο εθνικής και λαϊκής ανάπτυξης που αποσκοπεί στην εκβιομηχάνιση και τον κοινωνικο-πολιτικό εκσυγχρονισμό, ακόμα και όταν ενέχει στοιχεία δημαγωγίας και χειραγώγησης. Αλλά ακόμα και αυτός ο τύπος λαϊκισμού, που βασίζεται σε μια διαταξική συμμαχία και μια παραγωγική εθνική αστική τάξη, δεν είναι πλέον επαρκής σε καιρούς νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Επιπλέον, το μοντέλο της Βενεζουέλας διαψεύδει τις περισσότερες παραμέτρους που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον ορισμό του ιστορικού λαϊκισμού. Ωστόσο, μια συγκριτική προσέγγιση με παρόμοια φαινόμενα στην λατινοαμερικάνικη ιστορία μπορεί να δείξει ότι οι στρατηγικές κινητοποίησης και η σχέση ανάμεσα στον Τσάβες και τις λαϊκές τάξεις στη Βενεζουέλα μπορεί να ιδωθούν ως ένας συγκεκριμένος τύπος λαϊκισμού που θα μπορούσε να αποκληθεί και «επαναστατικός λαϊκισμός».

 

Σχετικά με τον ομιλητή:

 

Ο Dario Azzellini είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Johannes Kepler (Linz, Αυστρία), συγγραφέας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν στον κοινωνικό μετασχηματισμό, τα κινήματα, την συμμετοχική δημοκρατία, τον εργατικό έλεγχο και την ιδιωτικοποίηση των στρατιωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβάνοντας εκτεταμένες μελέτες περιπτώσεων για την Λατινική Αμερική. Έχει διατελέσει Associate Editor για την έκδοση The International Encyclopedia of Revolution and Protest: 1500 to Present (2009). Είναι ο δημιουργός πλήθους βιβλίων, δοκιμίων και ντοκιμαντέρ, που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Έχει συγγράψει μαζί με την Marina Sitrin το βιβλίο They Can’t Represent Us. Reinventing Democracy From Greece to Occupy (2014).

 

Πληροφορίες: www.populismus.gr

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr