Ομάδες φύλαξης ζητούν καθηγητές του ΑΠΘ

Τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας στο ΑΠΘ θα αντιμετωπιστούν επαρκώς μόνο αν το πανεπιστήμιο αποκτήσει υπολογίσιμη μονάδα φύλαξης, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Καθηγητών, η μονάδα αυτή “θα κινείται αποτρεπτικά βάσει ενός καλά καταρτισμένου σχεδίου με καθαρό νομικό πλαίσιο που θα περιγράφεται στον Οργανισμό του ιδρύματος”. Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι στην πράξη μόλις 50 από τα 230 άτομα, που πληρώνει η εργολαβία φύλαξης, ασχολούνται με το αντικείμενο.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για “μια ολιγάριθμη ομάδα ατόμων που αυτοαναγορεύονται σε εκπροσώπους των φοιτητών” και “άτομα που επιχειρούν με τη βία να αμφισβητήσουν το νόμιμο δικαίωμα της Συγκλήτου να διοικεί το ΑΠΘ”.

Με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τα γεγονότα, όπου τονίζεται ότι τα “τα πανεπιστήμια είναι και πρέπει να παραμείνουν χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών”, ο Σύνδεσμος Καθηγητών σημειώνει ότι η Σύγκλητος δεν συνέρχεται για “να διακινήσει τις ιδέες της”, αλλά για να ασκήσει τα νόμιμα και αναφαίρετα διοικητικά της καθήκοντα. “Οι ομάδες που επιχειρούν να διακόψουν τη λειτουργία των πανεπιστημιακών οργάνων δεν ενδιαφέρονται για το διάλογο, απλώς επιδιώκουν να επιβάλουν βίαια τις δικές τους απόψεις”, προσθέτει.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τονίζεται ότι “η στάση αυτή ενθαρρύνει την ανομία, καθώς υποκρύπτει την πλήρη απεμπόληση μιας βασικής λειτουργίας του κράτους, που είναι η ασφάλεια και προστασία των έννομων αγαθών, ιδιωτικών και δημόσιων”.