Παρουσίαση των αρχαιοτήτων από τους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης

Με την παρουσίαση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στους σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης από την δρ. Δέσποινα Μακροπούλου, τέως διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015.

 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εξήρε τη συμβολή της κ. Μακροπούλου στις εργασίες ανάδειξης των ευρημάτων στην περιοχή της Εγνατίας και ανέφερε ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις της για την ανάγκη παραμονής τους στα σημεία όπου και αποκαλύφθηκαν, υπήρξαν καθοριστικές.

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι θεωρήθηκε σκόπιμο, φρόνιμο και αναγκαίο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη παρουσίαση, ώστε  να γνωρίσει η πόλη καλύτερα τον τεράστιο πλούτο που κρύβει στα σπλάχνα της. «Οι εργασίες του μετρό έφεραν στο φως θησαυρούς της πόλης. Πιστεύω ότι κανένας λαός και καμία πόλη δεν μπορεί να χτίζει το μέλλον, χωρίς γνώση του ιστορικού παρελθόντος. Επιπλέον, η ανάδειξη της ιστορίας αυτής μπορεί να αποφέρει οφέλη στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

 

Στην έναρξη της παρουσίασής της η δρ. Δέσποινα Μακροπούλου αναφέρθηκε στις ενστάσεις που είχε εκφράσει η αρχαιολογική υπηρεσία σχετικά με τη χάραξη του έργου, καθώς οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το σημείο που επιλέχθηκε βρίσκονταν σημαντικές αρχαιότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πορεία των συζητήσεων για το θέμα απέδειξε ότι αρχαία και σταθμοί μπορούν να συνυπάρξουν και τάχθηκε εκ νέου κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων.  

 

Η κ. Μακροπούλου τόνισε ακόμη τη σημασία που έχει το να περπατάει κάποιος ανάμεσα στις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στο σταθμό του μετρό στην περιοχή Βενιζέλου, καθώς την ίδια στιγμή γίνεται ο ίδιος κομμάτι της πλούσιας και μοναδικής ιστορίας αυτής της πόλης. «Η καρδιά της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης χτυπάει μόλις έξι μέτρα κάτω από τη σημερινή της επιφάνεια. Ένα αυτοκρατορικό έργο που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε τον 4ο αιώνα και επισκευάστηκε στον 6ο αιώνα, είναι ο κύριος δρόμος (decumanus maximus) με μήκος 77 μέτρα, στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με τη σημερινή Εγνατία. Είναι η μαρμαρόστρωτη Via Regia, με πλάτος σχεδόν 5 μέτρα, στο ίδιο ακριβώς σημείο που σήμερα βρίσκεται το πολυσύχναστο εμπορικό σταυροδρόμι των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, που καταδεικνύει την αδιάλειπτη χρήση της περιοχής με πανομοιότυπο πολεοδομικό σχεδιασμό και διέσχιζε την τειχισμένη πόλη, ενώνοντας τη δυτική Χρυσή Πύλη με την Κασσανδρεωτική Πύλη στα ανατολικά», ανέφερε η κ. Μακροπούλου και συμπλήρωσε:  «Η ανασκαφή έφερε ακόμη στο φως πληθώρα μικροαντικειμένων και κοσμημάτων, όπως χάλκινα και ασημένια δακτυλίδια, γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια, επιστήθιους σταυρούς διαφόρων τύπων και εγκόλπια, που μαρτυρούν το διαχρονικά εμπορικό χαρακτήρα της περιοχής. Βρέθηκαν περισσότερα από 100.000 κινητά ευρήματα, σε συνολική επιφάνεια 6,4 στρεμμάτων».

 

«Η συνύπαρξη αρχαίων και σταθμού είναι επιθυμία και στόχος μας, καθώς θα αποτελέσει μοναδική πρακτική στα παγκόσμια χρονικά και θα αποζημιώσει υλικά και ηθικά τους κατοίκους αυτού του τόπου. Παράλληλα, θα αποδείξει σε όλο τον πλανήτη ότι η Ελλάδα ξέρει να τιμά την ιστορία της και θα προσελκύσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο», κατέληξε η δρ. Δέσποινα Μακροπούλου.  

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr