Αυτό είναι το σχέδιο για ΦΠΑ, φόρους, ΕΚΑΣ, έκτακτη εισφορά

«Πηγαίνουμε να πετύχουμε μία συμφωνία την Δευτέρα και πιστεύουμε ότι και η ΕΕ θέλει το ίδιο» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, προσθέτοντας πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.

 

Μιλώντας στο Mega Σαββατοκύριακο, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ σήμερα το απόγευμα.

 

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι ο ΦΠΑ στη ΔΕΗ θα μείνει στο 13%, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι την ελληνική πρόταση έχουν δεχτεί και οι δανειστές. Σύγχυση δημιουργήθηκε σε σχέση με το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Αρχικά ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι θα αυξηθεί στο 23% και μετά το διάλλειμμα διόρθωσε λέγοντας ότι «εκ παραδρομής αναφέρθηκε στο 23% και η αύξηση θα είναι στο 13%». Αυτό θα γίνει από τον Σεπτέμβριο, ενώ, όπως επισήμανε, το μέτρο είναι προσωρινό, μέχρι να ανασάνει η ελληνική οικονομία. 

 

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι υπάρχουν σκέψεις για έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ή 1.000.000 ευρώ ή για αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από 26% στο 29%. Στο 0,7% θα είναι η ειφορά αλληλεγγύης για 30.000 ατομικό εισόδημα.  

 

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει συμφωνία που θα προβλέπει μείωση του ΕΚΑΣ, ενώ πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί συμφωνία που δεν θα έχει πρόβλεψη για μείωση του χρέους και δημοσιονομική χαλάρωση.

 

Αν αυτά τα δύο γίνουν αποδεκτά, τότε μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις σε κάποια θέματα, συμπλήρωσε.

 

Για τις πρόωρες συντάξεις δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 δεν θα υπάρχει ο μεταβατικός χρόνος, ωστόσο αυτό δεν αφορά τα ώριμα συνταξιοδοτικά διακιώματα.

 

Για το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι έχει υπάρξει συμφωνία για φέτος, αλλά υπάρχει διαφορά 450 εκατ. ευρώ για το 2016.

 

Όσον αφορά τον εσωκομματικό διάλογο είπε ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ωστόσο εκτίμησε ότι “η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή θα θα έχει την ομόφωνη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ” και πρόσθεσε ότι “όλοι θα βάλλουν μπροστά το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων που υποφέρουν”.

 

Ο κ. Φλαμπουράτης είπε ότι δεν θα υπάρξει κάπιταλ κοντρόλ και στράφηκε εναντίον βουλευτών της ΝΔ όπως ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης και η Ντόρα Μπακογιάννη που “τρομοκρατούν τον κόσμο”.