Διαμαρτυρία για την Μπιάφρα στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρόμενοι πολίτες των φυλών της Μπιάφρα της Νιγηρίας που ζουν στη Θεσσαλονίκη, κράτησαν, ενός λεπτού σιγή… για τα θύματα των φυλετικών συγκρούσεων (1967-1970) και του μεγάλου λιμού που έπληξε την αφρικανική χώρα, στη συγκέντρωσή τους στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους, ζητώντας τη «λήξη της συγκατοίκησης των φυλών της ομοσπονδιακής Νιγηρίας».

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε σε ανάμνηση της προσπάθειας αποσκίρτησης της πετρελαιοπαραγωγού περιοχής του ανατολικού τμήματος της ομοσπονδιακής Νιγηρίας, που εκφράστηκε με τη «διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μπιάφρα», στις 30 Μαΐου 1967, η οποία ύστερα από τρία χρόνια πολεμικής σύρραξης με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Νιγηρίας οδηγήθηκε σε αποτυχία.

Στις μάχες και στη φοβερή ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε, εξαιτίας της άρνησης λήψης ανθρωπιστικής βοήθειας από χώρες που βοήθησαν τους αυτονομιστές, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους τρεισήμισι εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές μίλησαν για έναν «ακήρυχτο πόλεμο» που μαίνεται ακόμη και σήμερα σε βάρος των χριστιανικών στο θρήσκευμα φυλών, εξαιτίας της εύνοιας που επιδεικνύεται, όπως υποστηρίζουν, προς τη φυλή Χάουζα.

Κατήγγειλαν δε βιαιοπραγίες από ακραίες μουσουλμανικές ομάδες που βρίσκονται στον βορρά της χώρας -με αναφορές και στην Μπόκο Χαράμ και την πρόσφατη απαγωγή των κοριτσιών- κατά των χριστιανών που κατοικούν σε περιοχές, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο.