Διαψεύδει το Μαξίμου σενάρια για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε αργά χθες δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που ανέφερε ότι η ευρωζώνη επεξεργάζεται σχέδιο που περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα.

 

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση έγραψε ότι η ευρωζώνη έχει συμφωνήσει σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα που περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το σαββατοκύριακο.

 

Επικαλούμενη πηγές από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, η γερμανική εφημερίδα αποκάλυψε τα βήματα τρόμου που ετοιμάζονται να πάρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι για το ελληνικό ζήτημα. Η SZ ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Πέμπτης ναυαγήσουν- κάτι που η εφημερίδα θεωρεί πολύ πιθανό- θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής, όπου θα επιδιωχθεί πολιτική λύση.

 

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε εκεί, τότε το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων ανάμεσα σε Ελλάδα και ΕΕ.

Οπως εξηγεί η εφημερίδα, αναφέροντας και το παράδειγμα της Κύπρου το 2013, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για μερικές ημέρες και μόλις ανοίξουν ξανά θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ο εν λόγω νόμος, δηλαδή περιορισμός στις εγχώριες κινήσεις κεφαλαίων και πιθανό μπλόκο στις κινήσεις κεφαλαίων διεθνώς. Εάν η Ελλάδα αρνηθεί να εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο, τονίζει η Sueddeutsche Zeitung, τότε οι εταίροι θα έχουν ως τελευταία επιλογή το να απομονώσουν την Ελλάδα από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης.