Διεθνή ΜΜΕ: Το ελληνικό δράμα, η συνθηκολόγηση και το «δόλωμα» στον Βαρουφάκη

Στο ελληνικό δράμα που επαναλαμβάνεται με το ίδιο σενάριο και στον ευρωπαϊκό πανικό που θα προκαλούσε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, στο χρόνο που εξαντλείται επικίνδυνα, καθιστώντας ολοένα και λιγότερο πιθανή μια συμφωνία με τους δανειστές, στην ανάγκη συνθηκολόγησης και στα πιθανά «δολώματα» των δανειστών, αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα του ξένου τύπου, με αφορμή στο σημερινό Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

 

Οι υπουργοί της ευρωζώνης στις ιδιωτικές τους συζητήσεις λένε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για μια συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, αλλά το σημείο κατά το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει είτε να συνθηκολογήσει ή να εγκαταλείψει το ευρώ, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, γράφει ο Guardian. Εν τέλει ίσως υπάρξει ένας…άτσαλος συμβιβασμός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά οι πιθανότητες λιγοστεύουν με κάθε εβδομάδα που περνά και η κρίση αναμένεται να ξεσπάσει σύντομα.

Ο Guardian αναφέρεται στο διαφορετικό χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου εργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης – οι εταίροι θέλουν συμφωνία μέχρι τον Μάιο, ενώ ο ίδιος θέτει ως χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο.

Για την ελληνική κυβέρνηση ο Ιούνιος είναι σημαντικός διότι τότε ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα και ευελπιστεί πως η νέα συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει εσφαλμένους στόχους λιτότητας και συνεχείς ελέγχους από τους θεσμούς.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην τακτική Τσίπρα που «έχει επικεντρώσει την πίεσή του προς την Μέρκελ που ως γνωστόν είναι περισσότερο διαλλακτική από τον Σόιμπλε. Ο Έλληνας ηγέτης θέλει να μια μεγάλη πολιτική συμφωνία που θα υποχρεώνει τους αξιωματούχους των θεσμών να παραδεχθούν πως οι προηγούμενες διασώσεις ήταν ατελείς. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ΔΝΤ και Κομισιόν υπολόγισαν λάθος όταν έβαλαν την Ελλάδα σε δεύτερο πρόγραμμα. Το χρέος της ανέβηκε από το 140% του ΑΕΠ στο 180%. Από την άλλη, όμως, αυτός ο κακός υπολογισμός ματαιώνεται ως άλλοθι λόγω της αποτυχίας του Βαρουφάκη να δώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο μεταρρυθμίσεων», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

Στις ιδιωτικές τους συναντήσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από κεντροδεξιές κυβερνήσεις, έχουν αποδεχθεί πως ο Βαρουφάκης θα τραβήξει το θέμα του χρέους έως τα άκρα. Πολλοί βάζουν στοίχημα πως το Grexit είναι επικείμενο. Ωστόσο, έχουν κατανοήσει πως χρειάζεται από τη μεριά τους ένα σενιάρισμα στις προσφορές τους, μια χαλάρωση των απαιτήσεων και μια πιο χαλαρή αποπληρωμή του χρέους. Πρόκειται για δόλωμα και ο Βαρουφάκης μπορεί να τσιμπήσει».

Για μια χώρα παγιδευμένη στις δημοσιονομικές κακουχίες και για ευρωπανικό κάνει λόγο το Bloomberg, ενώ ο Economist με το γνωστό φλεγματικό χιούμορ των Βρετανών, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στο τέλος, κάθε μακράς διάρκειας δράμα, από το “Downton Abbey” μέχρι το “Dr Who”, μοιάζει τυποποιημένο. Το ίδιο συμβαίνει και με την εποποιία του ελληνικού χρέους. Για πέντε χρόνια ακολουθεί ένα γνώριμο σενάριο απλήρωτων χρεών, ακυρωθεισών μεταρρυθμίσεων και συμβιβασμών στο παρά πέντε που επέτρεψαν την κουτσή παραμονή της χώρας στο ευρώ…Αν δεν συνθηκολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους πιστωτές της. Αν συμβεί αυτό, η έξοδός της από το ευρώ θα είναι ένα βήμα μακριά…». Ο Economist μάλιστα χρησιμοποιεί έναν ακόμη νέο όρο για την κρίση, το Gredge (Greece+edge-Ελλάδα και άκρη).

 

Πηγή: Έθνος