Διοίκηση επιχειρήσεων μέχρι… να φτιάχνουν ντολμαδάκια

ntolmadakia

Θέλουν να μάθουν τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα μέχρι… το μεδούλι. Έτσι έρχονται στην Ελλάδα και μαθαίνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για την ελληνική φιλοξενία, την ελληνική κουζίνα, τη διασκέδαση στη χώρα, μέχρι και… να φτιάχνουν ντολμαδάκια! Οι περίπου 3.000 Αμερικανοί φοιτητές (απόφοιτοι φημισμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των ΗΠΑ: Brown University, Rutgers University, University of Illinois Chicago, University of Mississippi κ.λπ) ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησαν τα μαθήματα τουλάχιστον ενός εξαμήνου, μέσω του προγράμματος Study Abroad.

Η φετινή, 8η συνεχόμενη χρονιά, υλοποίησης του προγράμματος δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), φάνηκε πως θα αποθάρρυνε αρκετούς από τους Αμερικανούς φοιτητές, που είχαν προγραμματίσει να έλθουν στη Θεσσαλονίκη, κάτι που τελικά αποτράπηκε, καθώς καθησυχάστηκαν οι όποιες ανησυχίες. Τριακόσιοι φοιτητές βρίσκονται εδώ και διδάσκονται από διοίκηση επιχειρήσεων μέχρι… να φτιάχνουν ντολμαδάκια, ενώ “παραδίδουν” μαθήματα εθελοντισμού, προσφέροντας περισσότερες από 7.000 ώρες εθελοντικής εργασίας σε 30 ιδρύματα, ορφανοτροφεία, δημόσια σχολεία, εκκλησίες κ.λπ., της πόλης.

“Έχει υπολογιστεί, πως η παρουσία τους εδώ αποφέρει τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ, στην τοπική οικονομία και φυσικά τα έμμεσα οφέλη είναι πολλαπλά, όπως για παράδειγμα στο τουριστικό κομμάτι, που γίνονται πρεσβευτές του τόπου. Σήμερα 3.000 Αμερικανοί απόφοιτοι του προγράμματος είναι πρεσβευτές της πόλης και της χώρας”, δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση του προγράμματος φιλοξενίας των φοιτητών από τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Πάνος Βλάχος, εξηγώντας ότι στόχος του προγράμματος είναι να λειτουργεί ως μία σταθερή γέφυρα της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Διευκρίνισε ακόμη, ότι βασική φιλοσοφία του προγράμματος αποτελεί η απόδοση στην κοινωνία μέρους από όσα η εκπαιδευτική διαδικασία προσφέρει στους φοιτητές (“Give back to society).

“Πέρυσι είχαμε 500 φοιτητές από τις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή έχουμε 300 και με το εαρινό και θερινό πρόγραμμα σίγουρα θα φθάσουμε πάλι στους 500”, ανέφερε ο πρύτανης του ACT, Στάμος Καραμούζης, παρατηρώντας, πάντως, πως “είναι αξιοπερίεργο, ότι έχουμε προσφορά εθελοντισμού αλλά έχουμε δυσκολία να τοποθετήσουμε τους φοιτητές σε διάφορους οργανισμούς, γιατί το νομικό πλαίσιο δε βοηθά”. Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, για να βρεθεί κάποιος σε έναν οργανισμό και να δικαιολογήσει την παρουσία του ως εθελοντής. “Είναι περιορισμένοι οι Οργανισμοί που μπορούμε χωρίς δυσκολία να τοποθετήσουμε άτομα”, είπε.

Πάντως, παρά τις δυσκολίες, οι 3.000 νέοι έχουν αναλάβει ρόλο “πρεσβευτή” της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης στη χώρα τους.